Nacka Publicerad 09:58, 03 december 2019

• "Nacka får stå för sina svar" • Får behålla miljöpris

Nacka kommuns miljöbluff är bekräftad. Men kommunen bestraffas inte.
Så kan man sammanfatta Nackalistans granskning som NVP rapporterade om i förra månaden.

Avslöjandet att Nacka kommun inte svarat korrekt på alla enkätfrågor och därmed vunnit miljöpris som årets storstadsnära kommun gör att tidningen Aktuell Hållbarhet gör om tävlingen – nästa år.
Men Nacka kommun behåller priset för 2019.
”Vi applåderar Nackalistans granskning och initiativ och ser att det verkar finnas fog för den kritik som förs fram i rapporten” skriver tidningens chefredaktör Mikael Salo.

Men han skriver också att ”Nacka får stå för sina svar — som de hävdar är korrekta. Nackalistans undersökning pekar på motsatsen i flera fall. Du är fri att göra din egen bedömning”, fortsätter Mikael Salo till sina läsare och förklarar atttävlingsbedömningen för 2019 inte kommer att göras om,  vilket innebär att Nacka står som etta i sin kategori.
– Som politiker och boende i Nacka skäms över att Nacka kommun gjort på det här sättet. Ska man vinna ska man göra det på egna meriter, inte genom fusk, säger Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson till NVP.
– Vi får kritik för att vi svartmålar kommunen, men det här bekräftar att vi har rätt. Vi vill få till en förbättring och tycker att det leder åt fel håll att jämföra med andra kommuner hela tiden. Tjänstemännen pressas för att vinna tävlingar, säger Mikael Carlsson.

Arbetet med 2020 års ranking har redan börjat och för att det ska bli bättre än tidigare kommer Aktuell Hållbarhet att ännu tydligare förtydliga varje fråga, för att minimera tolkningsutrymme. Man kommer att ge offentlig data större tyngd i poängsättningen, även om egna svar ännu finns kvar. Öka granskningen tydligare av de kommuner som hamnar i topp, och tydligt kommunicera att man måste svara sanningsenligt på enkäten.
– Det här betyder inte att Nacka kommun är ensamma om att svara tveksamt. Vi har fått samtal från miljöorganisationer i flera andra kommuner som har sett samma sak där de verkar. Rankingen nästa år blir intressant, menar Mikael Carlsson.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x