Nacka Publicerad 14:51, 16 december 2019

• Ska ha rånat äldre par i bostad och väninnor i Erstavik • "Attacken har påverkat mig enormt"

I slutet av november häktades en man i 35-årsåldern misstänkt för att ha rånat ett äldre par i Älta. Nu misstänks han även för dubbelrånet i Erstavik.

Natten mellan den 25 och 26 november rånades ett äldre par i sin bostad i Älta. En ensam gärningsman tog sig in i parets bostad, hotade dem och tvingade till sig personliga tillhörigheter. 

Tack vare en hundpatrull kunde mannen gripas kort efter rånet. Den 28 november häktades han, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. 

Nu misstänks mannen för ytterligare rån. I förra veckan häktades han på sannolika skäl, misstänkt för att ha rånat två kvinnor i Erstavik. På förmiddagen den 24 oktober rånades två kvinnor, båda i 60-årsåldern, under en skogspromenad. En maskerad och beväpnad man hotade kvinnorna och fick dem att överlämna värdesaker.

NVP träffade de två kvinnorna några veckor efter händelsen. Då var de fortfarande skakade över det som hänt.

– När jag ligger i sängen och blundar ser jag killen i skogen. Attacken har påverkat mig enormt. Jag känner mig kränkt, berövad min frihet, har blivit mörkrädd. Jag vågar inte röra mig bland okända, är rädd för att dela hissar och skulle aldrig gå in i ett parkeringshus, sa en av dem i NVP:s artikel.

Den misstänkte mannen, som är hemmahörande i Stockholm, bestred vid båda häktningsförhandlingarna åklagarens yrkanden. 

I Ältafallet har han erkänt grov stöld då han menar att det rörde sig om ett bostadsinbrott där huset var tomt.

I fallet med de rånade kvinnorna förnekar mannen brott och har uppgett att han befann sig på en annan plats vid tiden för rånet.

  • Anna-Karin Blom