Nacka/Värmdö Publicerad 10:41, 20 december 2019

• Tog 15 timmar att bygga • "Vad roligt, nästan som en chock"

Det finns talang och fantasi i vår trakt. 
Det visar pepparkakstävlingens prakt.
Och bäst var en karusell — som helt saknar karamell.

Bland de drygt 30 inskickade, samtliga fina och finurliga, bidrag som NVP:s expertjury kunde välja mellan fanns det såväl skolor och kommunala byggnader som broar och idrottsplatser.
Det blev en tät kamp mellan Carina Vingeks ”Hästkarusell” och Maria Gangnors ”Sjuvillorna”. Eva-Maria Johanssons ”Älta skola” — som hon lyckades trampa sönder strax efter att hon fotat det — knep tredjeplatsen. 

Tog 15 timmar att bygga
Carin Vingek tar emot beskedet om den ärorika segern med stor entusiasm.
– Vann jag? Vad roligt, nästan som en chock, säger hon.
– Jag älskar att bygga pepparkakshus och nu när barnen blivit stora får jag göra det på egen hand i lugn och ro. Det tog nog 15 timmar att göra mitt bidrag: tre timmars modellbygge, fyra timmar för kristyr och åtta timmar för ihopsättning. Och jag letade överallt efter en fin hästform, men den fick jag göra själv, till sist.
Varifrån har du hämtat inspiration till karusellen?
– Från mitt huvud.
Vad är tipset för att få till ett fint pepparkakshus?
– Tålamod, inga barn som är i vägen och undvika non-stop.
Kommer du att ställa upp nästa år?
– Självklart. Jag har redan tänkt ut vad jag ska göra för hus.