Fixar Finnbodas juliga minivärld

Nacka Publicerad 11:43, 14 december 2019

• Sprider glädje på seniorboende • ”Nya idéer hela tiden”

Allt började med en träbåt som Hans Edentorp täljde till som tioåring. Nu har hans pyssliga sinne skapat en alltid växande tomtevärld som varje år lockar leenden
hos både boende och besökare på seniorboendet i Finnboda. 

Traditionen är densamma varje år. Den första advent tänder snart 88-årige Hans Edentorp upp en julvärld bestående av bland annat en julmarknad, en tomtestubbe, en lanthandel, ett lusthus — och en oräknelig mängd tomtar. Allt i miniatyr.

– Det kommer nya idéer hela tiden, barnslig som man är, säger Hans Edentorp.

Från början var det juliga landskapet ett projekt han hade med sin fru Rut — ett projekt till följd av makarnas välfyllda julpyntslådor. 2011, när julvärldstraditionen hade varit i gång i ungefär 15 år, gick Rut bort. Men det var självklart för Hans att föra traditionen vidare. Ruts alster, bland annat tovade tomtar och textila arbeten, har fortfarande en självklar plats i utställningen.

Julvärlden väcker varje år stort intresse — och många nyfikna. 

– Hela huset kommer och tittar. Och många barnbarn, säger Hans Edentorp.

För att de minsta också ska se ordentligt har Hans till och med byggt trappsteg utanför fönsterna till rummet där julvärlden byggs upp varje år.

Världen växer lite för varje år, berättar Hans. Det senaste tillskottet, som är nytt för i år, är en spegelblank sjö med en båt och ett litet hus — självklart med en tomte på farstubron.

Material hittar han lite här och var, och samlar ihop under året. Ibland krävs lite mer ansträngning — lamporna till årets nytillskott är till exempel beställda från Tyskland.

– De gick inte att få tag på i butiken jag brukar köpa i. Då fick jag leta lite mera brett, och hittade rätt lampor i Tyskland, säger Hans och riktar sedan blicken mot den stora, knotiga stubbe som är hem för små tomtar i alla möjliga storlekar och utföranden.

– Stubben hittade jag i skogen vid vårt lantställe. Den var stor och tung men jag hade en tydlig bild av vad jag ville göra så vi släpade hem den, berättar han med ett skratt.

Nya tillskott till miniatyrvärlden kommer till liv i seniorhusets snickeri. Och Hans har alltid ett projekt på gång — just nu håller en bilverkstad på att ta form.

– Jag har varit bilmekaniker — och har bland annat drivit verkstad i Solsidan — så det känns som ett passande nästa projekt. Nästa år får den också vara med i utställningen.