Julklappshjälp får barnens önskningar att slå in

Julklappshjälpens grundare vill hjälpa andra. FOTO: Jenny Frejing
Värmdö Publicerad 07:49, 03 december 2019

• Hon stöttar utsatta familjer med julklappar

De hjälper barn med att få önskelistorna till tomten uppfyllda. Men helst skulle de inte vilja att Julklappshjälpen Värmdö behövde finnas.

– Det känns viktigt att kunna hjälpa. Men det bästa vore ju om ingen familj behövde höra av sig för att de själva hade möjlighet att köpa julklappar till sina barn, säger grundaren Liza Lövén.

Historien påminner om Karl Bertil Jonssons aktion i den klassiska tv-filmen på julafton. Fast under mer logistiska och kontrollerade former. Värmdöfamiljer som har det tufft ekonomiskt och som inte kan matcha samtidens kommersiella julhets, kontaktar Julklappshjälpen med sina barns önskelistor.

– För oss är det viktigt att barnen när de öppnar sina paket verkligen blir glada, och därför vill vi ge dem något som de önskat sig, ingen generell julklapp, säger Liza Lövén som 2018 startade projektet.

Målet för Julklappshjälpen är att ge tre julklappar till varje anmält barn. För att komma i kontakt med familjer har man bland annat samarbete med Svenska kyrkan och socialtjänsten på Värmdö.

– Det kan finnas ett tabu och en skam att kontakta oss så detta måste skötas diskret och värdigt. Det kan ju vara föräldrar till barn i samma skola som får eller ger klappar. Det är också viktigt för oss att klappen inte kommer från oss, utan att föräldrarna själva kan skriva vad de vill på paketet, säger Liza Lövén.

Sedan oktober har familjer kunnat kontakta Julklappshjälpen och de som bidrar kan via sociala medier på ett enkelt sätt följa vad som behöver köpas in.

– Om någon vill köpa en särskild docka som något barn önskat sig så anmäler man sig för just det och stryker sedan den önskningen, så att inte fler köper samma sak.

Förra året anmälde ett 20-tal familjer för klappar och ungefär lika många har skickat in i år. Fram till den 8 december kan man sända in sina önskelistor eller bidra som julklappsgivare, därefter är det stor paketinslagning och utdelning fram till jul.

Hur kom du på tanken till Julklappshjälpen?

– Jag har alltid haft dåligt samvete kring julen. Jag gillar julen men har tänkt att jag har det så bra, och har velat hjälpa andra. Förra året gjorde jag slag i saken tillsammans med min vän Petra Lindwall.

– Men vi är ju inget företag, vi säljer inget koncept utan finns bara vid behov. Det bästa vore ju om ingen behövde oss, om det betyder att alla har råd att uppfylla sina barns julönskningar själva.

Julklappshjälpen Värmdö

Grundades av Liza Lövén i oktober 2018 och inför förra julen delades cirka 150 paket ut till 70 barn fördelade på ett 20-tal familjer. I år har lika många familjer hört av sig om hjälp och fram till 8 december finns tid att skicka in önskelistor.

Personerna bakom Julklappshjälpen jobbar helt ideellt och eventuellt överskott går till organisationen Min stora dag, som hjälper sjuka barn att uppfylla sina drömmar.

Många lokala handlare sponsrar projektet som nås via Julklappshjälpen på Facebook eller på mejl: julklappshjalpenvarmdo@gmail.com.