"Våldet kan jämställas med tortyr"

FOTO: JENNY FREJING
Nacka Publicerad 09:34, 06 december 2019

• Man får åtta års fängelse för grovt våld mot sin sambo

Under lång utsatte han sin sambo för omfattande våld — i ett fall så grovt att det kan jämställas med tortyr, enligt tingsrätten. Nu har mannen i 35-årsåldern dömts till åtta års fängelse. 

NVP har tidigare berättat om åtalet mot mannen, som då misstänktes för en lång rad brott. Flera av dem har Nacka tingsrätt nu funnit honom skyldig till.

Av domen framgår att paret träffades redan när kvinnan var i 16-årsåldern och att de varit tillsammans till och från sedan dess. Men de senaste åren blev mannen, enligt kvinnan, allt mer aggressiv och kontrollerande. 

Redan i slutet av 2017 polisanmälde en granne att mannen misshandlat kvinnan. Men anmälan lades ner, och våldet fortsatte. Under nästa två år misshandlade mannen återkommande sin sambo med tillhyggen som en stekpanna, ett kamerastativ, en kabel och ett aluminiumrör. 

Vid ett tillfälle uppmanade han kvinnan att tända eld på sig själv. Samtidigt fick han henne att skriva ett självmordsbrev, gav henne en kniv och bad henne hugga sig själv.

Det var en händelse i september i år som fick slut på våldet. Mannen hade då slagit kvinnan med ett bälte och ett aluminiumrör och tagit stryptag på henne så att hon svimmade. Sedan högg han henne med en kniv i magen. När paret kom in till sjukhus sa de att kvinnan ramlat ner för en stentrappa med tunga verktyg i famnen, vilket sjukhuspersonalen inte trodde på. Lite senare berättade kvinnan för personalen att hon blivit misshandlad.

Mannens gärning vid det tillfället betecknas som synnerligen grov misshandel, och är ett av fyra brott som han döms för. Mannen nekar till merparten av gärningarna, förutom att han slagit kvinnan med ett aluminiumrör.

I sin dom skriver tingsrätten att mannen visade en påfallande råhet och hänsynslöshet när han hotade att tända eld på kvinnan, och att förloppet kring den synnerliga grova misshandeln ”närmast måste jämställas med tortyr”. Dessutom uppger rättsläkaren att det är den mest omfattande skadebilden som hon har sett på ett offer som fortfarande är vid liv.

Påföljden för mannen blir fängelse i åtta år. Han döms även att betala 218 000 kronor i skadestånd till kvinnan. 

  • Hanna Bäckman