Krönika Publicerad 07:30, 12 november 2019

Ett elefanthuvud och en noshörning. Det ska tydligen smycka en av våra nya tunnelbaneuppgångar i Nacka.

För de allra flesta lär det väl kännas lite udda. Fast om man är uppväxt på en gata i Nacka där de gamla ”äkta” Nackaborna pratade om huset där elefantjägaren bodde
och det tydligen funnits ett (uppstoppat?) elefantöra i hallen känns det nästan som hemtamt.

Och det är inte många som minns eller vill kännas vid, men Nackas FF:s tidiga tränare på 90-talet, sedermera guldtränare i Djurgården på 2000-talet, Sören Åkeby, kallades för ”Nelson” av sina spelare. Ja, Nelson, den lilla noshörningsungen som föddes (och avled) för tidigt på Kolmården, som ansågs ha en ovanligt liten hjärna.

Okej, vi var kanske inte så många som kände sam-hörighet med afrikanska djur. Men å andra sidan ska vi inte vara de som gnäller på offentlig konst.

Men låt oss ändå fortsätta fundera över Nacka, vad som kännetecknar Nacka.

För det är inte så enkelt — längre.

Nacka är en svårdefinierad plats. En kommun som spretar åt alla håll, med en av många glömd historia. Massor av skog, men ändå trångt. Få gemensamt viktiga platser, inga elitidrottslag som samlar massorna, ingen teater eller biograf dit alla går.

Bildlärarna på en högstadieskola på Sicklaön lät på 80-talet, då det också
diskuterades om t-bana till Nacka, eleverna fundera ut hur t-banestationen vid deras skola skulle få se ut. Ja, planerna gick så långt att en hel trapphall väggmålades av eleverna. Jag var med.

Kvarnhjulet är Nackas symbol, ett hjul som visar att det funnits industriell verksamhet åtminstone på västra Sicklaön — men hjulet kanske mer ska likna ett ekorrhjul, den stressade stads- och förortsmänniskans signum.

Det finns vatten nästan över allt i Nacka, vilket märks i de olika kommundelarnas ”vapen”. Saltsjöbaden har en fisk, Boo ett skepp, Älta en svan och ”gamla” Nacka kvarnhjulet.

Men det vore nästan ännu märkligare att ha med dessa symboler som inte längre har något med trakten att göra som utsmyckning av Nackas
tunnelbanestationer.

Så, elefanter och
noshörningar... Varför inte?