Tredje gången gillt – nu är Fredrik bäst i världen

"Det känns stort" säger Fredrik Widgren. FOTO: Jenny Frejing
Sport Publicerad 15:58, 30 november 2019

• Efter brons och silver fick Fredrik Widgren äntligen kliva upp överst på VM-pallen • ”Detta är det största”

Efter ett VM-brons, och ett VM-silver tog Nacka Dojos Fredrik Widgren äntligen ett VM-guld i ju-jutsu. Franske storstjärnan Percy Kunza besegrades med klara 17–7 i finalen.

– Jag går runt och bara är glad just nu, säger 25-årige KTH-studenten och världsmästaren från Orminge.

Fredrik Widgren heter han. Han är världens bästa i sin viktklass -77 kg i jujutsu.

– Det känns stort. Jag vill tacka många, Nacka Dojo — klubben som jag tillhört sedan jag började som 6-åring, och mina klasskamrater som stöttat mig.

25-årige Fredrik Widgren har tillhört världseliten i ju-jutsu sedan han var 18 år. Han har pressat Kunza i tidigare VM-finaler, och slagit honom i EM. Men nu var det första gången det blev VM-seger.

– Det är det största för oss, vi som inte är en OS-sport. Jag sa innan VM att jag skulle ta en funderare om fortsättningen. Men just nu är jag bara glad, säger Ormingekillen som nu pluggar till byggingenjör på KTH.

Att han skulle gå till final var väntat, men inte att han skulle dominera sin äldre motståndare så klart, och vinna överlägset.

– Jag tog mest poäng på sprakar och slag, och kunde kontrollera honom i brottningen. Det var en solklar seger.

Fredrik Widgren har gått den långa vägen från knatte-ju-jutsu i gamla bowlinghallen i Nacka sporthall, via lokalen i Nacka gymnasium, till nya fina Nacka Dojo i Skuru.

– Jag har kunnat göra hela min idrottssatsning i Nacka, och jag är en riktig Nackakille. Efter Myrsjöskolan blev det idrottsklass på Ekliden och sedan Nacka gymnasium. Jag har spelat fotboll med Boo FF, simmat med Saltsjöbadens IF och spelat innebandy med Orminge IBK, också.

Men ju-jutsu, kampsporten från Japan där man både använder sparkar och slag samt brottningsgrepp, var sporten för Fredrik.

– Jag är nog här sex dagar i veckan, jag tränar oftast tolv pass i veckan. Och de är så bra här i klubben, det finns ingen anledning att träna någon annanstans.

Fredriks första tränare var Ricard Carneborn, nu klubbchef i Nacka Dojo och som var på plats i Abu Dhabi under VM:

– Det är en otrolig känsla för hela klubben att Fredrik vann. Han har tillhört världseliten i många år och får äntligen vinna VM, vilket bara två svenska killar gjort före honom, berättar han stolt.

– William (Seth-Wenzel) gjorde också en fin insats, då han bytt viktklass och tog VM-brons. Och Emma Lette, som tog guld i U21-klassen, har framtiden för sig, berömmer Ricard Carneborn.

VM-medaljörer från Nacka Dojo

Nacka Dojo, med adress vid Skuru skola, är en av Sveriges största och bästa kampsportklubbar. Det märktes inte minst under ju-jutsu-VM i Abu Dhabi.

Klubben kom hem med fem medaljer, tre i seniorklasserna, två i juniorklasserna.

· VM-guld Fredrik Widgren (senior -77 kg)

· VM-brons William Seth-Wenzel (senior +70 kg)

· VM-brons Linda Lindström (senior )

· JVM-guld Emma Lette

· JVM-brons Fanny Seth-Wenzel