Titta in i Villa Strandvik

Värmdö Publicerad 14:11, 13 november 2019

• Efter knappt ett år har Villa Strandvik återfått sin forna glans • I kväll visas paradvåningarna

I kväll visas för första gången de nya paradvåningarna i Villa Strandvik upp för allmänheten. På fredag flyttar de nya ägarna in.

In i det sista pågår byggarbeten i anrika Villa Strandvik från 1911. I en korridor arbetar tre män med att byta ut en ekplanka i golvet som missfärgats. Sedan i januari har byggarbetena pågått för att omvandla den förfallna villan till fyra paradvåningar och nu är det klart.

– Det har gått snabbare än vi trodde, och alla lägenheter är sålda, säger Olle Larsson, vd på Sisyfosgruppen som nyligen även köpt Hushållsporslinsfabriken, HPF på andra sidan Farstaviken.

Uppfördes åt Odelberg
Villa Strandvik uppfördes ursprungligen som privatbostad under 1911 åt Gustavsbergsfabrikens tekniske chef Axel Odelberg och hans hustru Maud. Villan har även tjänat som tjänstemannamäss, fabrikens representationshus, brukshotell, kontor och behandlingshem och bostäder för hemlösa.

Men de senaste 18 åren har villan fått stå och förfalla fram till i fjol då Sisyfosgruppen tog över efter JM.
– När vi diskuterade med JM så var det tal om att bygga en massa smålägenheter. Men vi ville inte förstöra byggnaden och beslutade att behålla villakänslan. Det är otroligt dyrt att bygga på detta sätt, och inga jättemarginaler för oss, men vi tror på det vi gör, säger Olle Larsson.

Nu är de fyra paradvåningarna färdiga. Alla har egna ingångar, en har uteplats och de andra balkonger. Den största, vindsvåningen, är på 260 kvadratmeter och den minsta 160. Prislappen har legat på mellan 10,5 och 13,5 miljoner kronor.

–  För en vindsvåning i Stockholm får du betala 120 000 per kvadrat, vi ligger på mellan 48 000 och 55 000 i detta projekt. Men det här skulle lika gärna kunna vara en lägenhet på Östermalm fast det ligger i Gustavsberg.

Engelska puben
På nedre botten har den tidigare Engelska puben, en lägenhet på 199 kvadrat, förvandlats från en murrig pub till en ljus våning med egen uteplats mot Farstaviken.
– Vi har sparat puben i hallen och den öppna spisen i rummet men tagit bort sofforna och den mörka panelen längs väggarna och platsbyggda bänkar i rummet, säger Niklas von Schoultz, projektledare på Sisyfosgruppen.

I kväll, klockan 17.30 till 19.30, visas lägenheterna för allmänheten, då kommer bolaget även att dela ut rabattcheckar till porslinsfabrikens sortiment.

– Vi utökar och gör spännande porslin och hoppas många nyfikna kommer. Det är också kul att de som ska bo här ställer upp på detta. Det är ju egentligen de som visar sina lägenheter inte vi, säger Olle Larsson.

Lätt riva gamla hus
På fredag flyttar de första ägarna in i sina nya ägarlägenheter. Då får de också en bok om Villa Strandviks historia "Villa Strandvik - Första parkett till Gustavsberg" med sig.

– Det är så lätt att förstöra och riva, men för oss är det viktigt att visa att det går att bevara en fastighet och göra det fint. Vi tycker fastigheten har en själ och en historia att berätta och vi vill fortsätta berätta den historien genom de nya ägarna, säger Olle Larsson.