Djurö Publicerad 16:38, 15 november 2019

• Intriger, svartsjuka och hämndbegär • Ö-teatern sätter upp historisk pjäs om en märklig man

I två år har Ö-teatern arbetat med sin föreställning "Ehrenström" om Gustav den III:s sekreterare och Djurös märkligaste man. Ikväll blir det premiär.
– Materialsökande, manusskrivande och repetitionerna har tagit två år, men nu har vi nått vårt mål och presenterar en historisk pjäs om Ehrenström, skriver Agneta Silfverberg, regissör.

Allting började med att Bengt Fridmark, från Ö-teatern, läste Albert Jansons bok "Djurö" och fördjupade sig i Johan Albrecht Ehrenströms liv och människorna runt honom och började fundera över den märkliga mannen.

– Ett galleri av människor växte fram med intriger, svartsjuka och hämndbegär. Men även Ehrenströms kärlek till generalskan Grönhagens dotter Vendla, skriver Agneta Silverberg.

Det slutar med att Ehrenström fängslas och förlorar allt, ära, titel och gods. Han döms att mista höger hand och halshuggs.

– Ehrenström var Gustavian, och efter Gustav III satt en förmyndarregering som ville ha bort Gustavianerna. Ensam stod Ehrenström där och försökte försvara sig mot bräckliga bevis och felaktiga anklagelser. Samma historia utspelar sig även i våra dagar att människor blir felaktigt dömda och avrättas. Men Ehrenström överlevde sina plågoandar, därför blev han Djurös märkligaste man, skriver Agneta Silverberg.

Pjäsen "Ehrenström" följer till stor del händelseförloppet som utspelade sig i verklighetens Djurö 1792 till 1813.

– I vår föreställning är Djurö en central plats. Ehrenström bodde på Djurönäs herrgård som brann ner omkring 1920. Inför bröllopet med Vendla Grönhagen låter Ehrenström bygga om salongen på herrgården för att blidka sin unga brud. Komminister Haller tvingar Djurös bygor att sätta sitt bomärke på en skrift där man anklagar Ehrenström för nedriga avikter mot förmyndarregeringen, skriver Agneta Silfverberg.

Föreställningen spelas ikväll fredag klockan 19 samt i morgon lördag 16 november klockan 16 i Djurö kyrka. Det är fri entré.