Kultur & Nöje Publicerad 15:13, 22 november 2019

• 67 utvalda verk visas i Nacka konsthall • ”Det är så mycket konst här som annars inte skulle få mötas"

Rekordmånga ansökningar och en stor del fotokonst.
Vintersalongen i Nacka konsthall har i år även ovanligt många yngre utställare.
– Det är ett väldigt åldersspann, vilket skapar en rolig dynamik, säger konstintendenten Nanna Leth.

Aldrig tidigare har så många konstnärer med anknytning till Nacka velat visa upp sig i Vintersalongen. Totalt har 405 konstverk från 135 konstnärer skickats in, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Anonymt urval
Årets jury har bestått av galleristen Marina Schiptjenko, formgivaren Annica Roos och Nacka konsthalls intendent Nanna Leth och trots att urvalet görs anonymt är årets utställning väldigt heterogen.
– Det är en jämn fördelning av kvinnor och män, och ett brett åldersspann. Många unga har ansökt i år vilket är roligt. Många kan nog tänka att det är folk som är äldre som har tid och -möjlighet att vara med, men i år har vi många väldigt unga, och även en stor spridning mellan yrkesverksamma och amatörer, berättar Nanna Leth.

Som vanligt är det mycket måleri, i många olika stilar. Men också en del skulptur.
– Och mycket fotokonst, mer än tidigare, säger Nanna Leth medan hon nervöst funderar över hur hon ska få upp alla verk på ett bra sätt med bara några dagar kvar till vernissage.

”Smittad av skaparglädje”
– Det är klart att det är pirrigt, man undrar hur man ska få ihop helheten. Men också lustfyllt. Det är så mycket konst här som annars inte skulle få mötas, uttryck som ska samsas. Jag ser det som en fest där ingen känner varandra, men hur man plötsligt tycker det är självklart att vara tillsammans.
Vad vill du att årets Vintersalong ska ge besökarna?
– Jag kan bara utgå från mig själv egentligen, oavsett vilken utställning jag besöker. Jag vill att det ska ge mig något som gör att jag själv blir smittad av skaparglädje och blir kreativ. Kanske inte att jag går hem och målar, men att tankarna sätts i gång, att jag kanske går hem och lagar mat eller är kreativ på något sätt.
– Sen är ju Vintersalongen ett möte med andra människor, som man ska bli glad av, säger Nanna Leth.

405 verk av 135 konstnärer

Vintersalongen pågår i Nacka konsthall, i Dieselverkstaden, fram till den 12 januari 2020. Vernissagen var i lördags (23 november). Totalt har 135 konstnärer skickat in 405 verk, varav juryn valt ut 67 verk av 47 konstnärer till utställningen. Vintersalongen besöks årligen av cirka 6 000–7 000 personer.