Värmdö Publicerad 10:13, 19 november 2019

• Andra fyndet i Sverige

En ny spindel har påträffats i på Horssten i Värmdös skärgård. Det är det andra fyndet i Sverige.

– Jättekul, säger Raul Vicente, biolog.

Clubiona juvenis – hört namnet? Inte så konstigt för det är en för Sverige ny art av säckspindel som tidigare inte funnits i Sverige. Men i augusti hittade biologen Raul Vicente ett par, en hane och en hona, på Landsort i Nynäshamns skärgård i samband med att han var ute och spanade på fåglar och letade efter två andra sällsynta spindelarter. Något Expressen var först med att avslöja.

Och i början av november gjorde han det andra fyndet i Sverige.

– Då lyckades jag hitta spindeln i Värmdös skärgård också, på ön Horssten. Det var jättekul, nästan lika kul som att hitta det första fyndet på Landsort, och nu vet jag var jag ska leta. Det funkade på första försöket, säger Raul Vicente.

Paren han fick upp i håven på var halmgula i färgen och har mörka käkar. De har en fem till sex millimeter stor kropp, och är under centimetern inklusive ben. Det som är speciellt med Clubiona juvenis är att parningsorganet sitter vid ansiktet som små boxningshandskar.

– De är inte så skräckinjagande, och helt ofarliga för människor, säger Raul Vicente.

Spindeln brukar trivas i vassen.

– Det trivs i små igenväxta häll-kar och i vassaktiga skär, och kryper gärna in i vassrören. Inuti dem brukar man kunna hitta dem och då får man öppna försiktigt. Nu är hittar man dem lätt, för de har gått in i sin vinterdvala fram till april, sen brukar de röra sig i samma miljö och käka flugor, säger Raul Vicente.

Han tror att spindeln kan ha funnits ett tag i Sverige men inte upptäckts. Arten kommer ursprungligen från Centraleuropa och Storbritannien, har spritt sig till Baltikum och Finland. Man tror att den tagit sig till Sverige genom att flyga, när spindlarna kläcks ur sina ägg är de mycket små och när de spinner en tråd kan de fångas med vinden och färdas långa sträckor.

– Jag misstänker att de finns i hela Stockholms skärgård, där det är milda vintrar. Det har gjorts fynd upp till Baltikum och en lokal i Finland, så den har sannolikt rört sig norrut och ut i skärgården, säger han.

Kan väderförändringarna ha påverkat spridningen?

– Det kan man absolut spekulera i, det kommer nog att visa sig.

Av Sveriges 740 spindelarter, tillhör 22 säckspindelarten (familjen Clubionidae).  För att bli säker på vilken Clubionaart som hittades på Landsort samlades två individer in. Så småningom kunde Raul Vicente konstatera vilken spindel det var fråga om: Clubiona juvenis, en ny art för Sverige.