Nacka anklagas för greenwashing

Nacka Publicerad 14:16, 08 november 2019

• Kommunen kan bli av med sin miljöutmärkelse • "Måste titta på det här"

Enligt partiet Nackalistan har Nacka gett vilseledande svar en stor miljöenkät. Nu kan kommunen förlora titeln ”Årets miljökommun”.

När utmärkelsen kom i slutet av april rapporterade NVP om att Nacka klättrat till förstaplats, men i artikeln fanns det också ett visst tvivel mot poängsättningen. Nacka miljövårdsråds Jan Åman ifrågasatte hur kommunen kunde svara ja på en viktig enkätfråga i undersökningen när kommunen i samma veva röstat ner en motion om att mäta konsumtionsbaserade utsläpp.

Tidigare hållbarhetsstrategen på Nacka kommun, Sabina Nilsson, berättar:

– När jag svarade ärligt på de här enkätfrågorna 2016 och Nacka tappade placeringar ifrågasattes detta, och när jag skulle svara på frågorna året efter var det stadsdirektörens ord som gällde. Men jag har slutat och kan inte svara på hur det fungerade i år.

Enligt Nackalistans undersökning har Nacka svarat ja på en rad frågor där det borde vara nej — vilket partiet kallar greenwashing — och därför kommit i topp på tidningen Aktuell Hållbarhets rankning. 

Chefredaktör Mikael Salo säger nu att man ska se över utmärkelsen till Nacka.

– Om uppgifterna stämmer är det allvarligt. Vi måste möjligen ompröva Nackas förstaplats, säger han och fortsätter:

– Om det så krävs får vi justera poängen och rankningen och i värsta fall utse en ny vinnare i kategorin ”Storstäder och storstadsnära kommuner”. Vi måste titta på det här och möjligen utforma tävlingen så att det inte uppstår tveksamheter. 

Till Expressen säger Nackas miljöchef Per Enarsson:

– Självklart ger vi sanningsenliga svar. Vi har tydligt beskrivit i våra svar exakt vad vi gör inom respektive område. På så sätt har Aktuell Hållbarhet också kunnat bedöma våra svar.

Han fortsätter:

Jag har tittat igenom våra svar igen och kan inte se någonting som skulle vara fel.

  • Jalmar Carlson, Hanna Bäckman

 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x