Sport Publicerad 10:32, 13 november 2019

• Ingarö IF:s herrlag drar in pengar till prostatacancerförbundets Mustaschkampen • ”Det känns bra att göra nytta”

Mustascherna syns knappt. Men det är tanken som räknas när Ingarö IF:s herrlag i innebandy drar in pengar till prostatacancerförbundets Mustaschkampen — med mustascher och i nya blå specialdräkter.

– Målet är att bräcka förra årets insamling, samtidigt som det är bra för laget att göra något fint tillsammans, säger lagkaptenen Oscar Malmstedt.

Ingarö IF:s herrlag ligger i mitten av sin serie, div 2 Stockholm. Med tre segrar och tre förluster är man inte ens näst bäst i trakten (efter Nacka Wallenstam i samma serie, och Värmdö IF i ettan) — men starkast på att samla in pengar till Mustaschkampen.

– Förra året drog vi in över 35 000 på bara fyra dagar. I år är det bättre planerat med sjutton dagars kampanj, säger 26-årige lagkaptenen som dessutom varit tränare för många av de unga killarna i laget.

Oscar Malmstedt hävdar att han ska odla en hygglig mustasch till nästa hemmamatch. För det finns bättre —och sämre varianter. Med ett spann på 16 till 33 år i truppen kan skäggväxten vara lite varierande. Till matchen mot Ekerö nästa helg ska hela truppen ha snitsiga mustascher, äkta eller ditmålade.

Laget med flera talangfulla spelare som spelade pojk-SM förra året har startat lite hackigt.

– Man vill ju alltid ligga högre upp i tabellen, det är jämnt och vi siktar högre. Men vi är tveklöst bäst i serien på att samla pengar.

Laget som tränar och spelar matcher i sporthallen i Brunn på Ingarö kommer inte spela i sina ordinarie dräkter i svart utan i kampanjfärgen blått under kampanjmatchen mot Ekerö.

– Det är mitt eget initiativ, inte klubbens. Och vi kommer att se till att matchen mot Ekerö blir speciell. Dels spelar vi i specialdräkter (i blått — årets kampanjfärg), och i mustascher. Sen blir det tävlingar och insamlingar för att få in pengar.

– Vi har bra samarbete med vår dräkttillverkare och de ha lovat att komma med specialdräkten i tid till matchen. Vi har i alla fall fått dispens från förbundet att spela i annan färg, sådant måste man också ordna i tid, säger Oscar som verkligen brinner för arrangemanget.

– Det är ju ändå november då passar det med mustasch. Det här är en bra kampanj och det känns bra att göra nytta. Cancer är något som alla kan relatera till och det känns bra att kunna bidra till kampanjen, säger Oscar Malmstedt engagerat.

Mustaschkampen

Syftet är att samla in pengar till kampen mot prostatacancer, sprida kunskap och ge stöd åt forskningen. Kampanjens symbol är en blå mustasch som får lite nytt utseende varje år. Det är en blandning av humor och allvar och pågår under november månad.

Förra året samlade Ingarö IF in 35 000 kronor.

Alla insamlade medel går till Prostatacancerfonden:

· Till forskning och utveckling för bättre behandlings- och
diagnosmetoder.

· För opinionsbildning för en bättre och jämlik vård.

· Till stipendier till kompetensutveckling för patientföreträdare och vårdpersonal.