Kultur & Nöje Publicerad 14:04, 03 november 2019

• Nöjespalats i industriområde • ”De kan koncentrera sig härute”

Långt ute på Värmdö har ett nöjespalats byggts upp i det tysta. Hit kommer musik- och danseliten för att repa, spela in videos och poddar. I november kommer Robert Wells med ett 20-tal artister för att avsluta sin årslånga Rhapsody in Rock-turné.

För de flesta är han en doldis. Men för artist-eliten mannen som fixar det mesta. Mellerudsbon Mathias Ljung har kommit långt med sina pojkdrömmar. Efter att ha jobbat i nöjesbranschen i tre decennier drabbades han av cancer och landade på en soffa hos en kompis i Stockholm. Men 2014  fick han tag i en lokal i Orminge, och på den vägen är det.
– Jag har varit egenföretagare sen jag var 18. Idag gör jag 400 jobb per år, allt från Lasse Stefanz, Casino Cosmopol till Djurönäset och kör 10 000 mil årligen. Nu ska jag ut med Magnus Carlsson. Det blir 31 dagar och 31 scener på en månad, säger Mathias Ljung.

Kolsvart black box
I fjol flyttade hans företag Unika Nöjen ut till ett industriområde i Värmdö. Väggarna i nöjespalatset är fulla med artistaffischer, ett musikmuseum, en loge, en dansstudio, en bar, en soffhörna och en black box; en rep- och scenlokal på 300 kvadrat.
– Om jag skulle vilja ha en replokal skulle jag vilja ha det så här. Det är kolsvart, och en massa musikhistoria, du går liksom in i musikens värld, säger Mathias Ljung som just nu planerar att bygga en black box i Orsa med Kalle Moreus.

Hit kommer många artister för att repa, spela in videos, tv-program, poddar eller uppträda. Minst en gång i månaden har man konserter. 
– Artisterna blir förvånade när de kommer ut. De kan koncentrera sig mer härute, det är inget som stör. De får hålla på hur länge de vill på nätterna och komma hur tidigt som helst på morgnarna, säger Mathias Ljung.

En av artisterna som återkommit är Robert Wells. Den 11 november håller han för femte gången ett jam, som en avslutning på sin Rhapsody in Rock-turné.
– Jag blev alldeles kär i lokalerna och har repeterat enormt mycket därute. Sist var vi 22 musiker och artister. Vi har inga låtlistor, det är som back in the days, som en lekstuga. Det ska vara otvunget, ett hejdlöst drag. De som kommer och tittar ska känna att de kommer in i vårt reprum. Det blir tre timmar jam, artisterna ställer upp gratis, det kostar 100 kronor och då ingår en hamburgare, ren musikermat, säger Robert Wells.