Morddömd överklagar till Högsta domstolen

Älta Publicerad 14:41, 20 november 2019

• Fick 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff • Vill frias helt

Ältabon och lärarstudenten Shayan Gaff sköts ihjäl när han och hans kusin lämnade en restaurang i Segeltorps centrum i Huddinge kommun i oktober förra året. Polisens och åklagarens uppfattning är att Shayan hade förväxlats med en annan person, som var lik honom utseendemässigt.

I juli dömdes en 26-årig man för mordet. Han dömdes till 18 års fängelse — högsta möjliga tidsbestämda straff.
Enligt tingsrätten agerade mannen ensam, och lämnade efter skjutningen platsen på en scooter som senare hittades i en källare i Vårby gård.
Bland bevisningen i fallet DNA-spår från mannen på scootern och på mordvapnet.

I oktober fastställde hovrätten domen. Nu väljer 26-åringen att överklaga till nästa instans Högsta domstolen. I överklagan skriver den dömde mannens advokat, Ekrem Güngör, att hans klient vill frias helt, eller åtminstone få ett lindrigare straff.

26-åringen, som även är dömd för mordförsök på Shayan Gaffs kusin i fallet, har själv framfört teorier om en alternativ gärningsman, skriver nyhetsbyrån Siren. Hovrätten menade dock att de uppgifterna inte kunde mäta sig med styrkan i åklagarens bevisning.