Debatt Publicerad 09:34, 22 november 2019

• I måndags godkändes Alliansens förslag till budget för nästa år i Nacka • I en debattartikel kritiserar Mats Gerdau, M, oppositionens budgetar

Det finns ett tillfälle per år när partierna samlar ihop sin politik, ser till att den hänger ihop och är finansierad. Oavsett vad man tycker så måste ju allt betalas på något sätt. Detta sker i budgeten, som vi behandlade i kommunfullmäktige i måndags. 

Vår moderata utgångspunkt när vi griper oss an budgetarbetet är att bidra till att fler nackabor lyckas i sina liv. Vi föds alla med talanger och förmågor och de måste var och en kunna använda och utveckla på allra bästa sätt, både för sig själv, sin familj men också för samhället. Vi vill ha ett samhälle där vi hejar på dem som anstränger sig, de som vill, där det alltid lönar sig att jobba. Där entreprenörer och kreatörer får applåder. Där Jantelagen inte finns och där vi bannlyser missunnsamhet.

Det är tufft läge. Skatteintäkterna ökar inte som vi trott och S, MP, C och SD i riksdagen tar ännu mer pengar från Nacka nästa år. Vi tvingas ta över kostnader när staten (Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och polisen) brister. Men, trots allt, vi har 6,5 miljarder kronor som vi kommer att få väldigt mycket bra verksamhet för i Nacka.

Nu sätts förmågan att prioritera på prov. Vi moderater prioriterar skolan och insatser för dem som är i störst behov av samhällets hjälp, det vill säga barn som far illa eller risker att göra det. Annat får då stå tillbaka. Vi drar ned på central administration – tufft sparbeting i stadshuset – för att kunna satsa mer på skolan. 

En riktigt bra skola är nämligen det bästa vi kan erbjuda för att människor ska lyckas i livet. Utbildning är biljetten till en klassresa. Vår budget underlättar också för människor att ta sig in på arbetsmarknaden. Den största ojämlikheten finns mellan dem som står innanför och utanför arbetslivet. Därför ska vi ha Sveriges mest generösa vuxenutbildning i Nacka och det är därför jobbpolitiken är så viktig för oss moderater. Det gör mig djupt bekymrad att det gamla arbetarpartiet vill ta bort alla de jobbexperter som finns i Nacka redan till årsskiftet och kasta ut hundratals människor i utanförskap. I synnerhet med det kaos som finns på Arbetsförmedlingen nu.

Vår budget är stram, fokuserad och ansvarsfull. Vi lovar inte allt till alla. Det enklaste i politiken är att lova nya saker, svårare att få till finansieringen. Det finns många exempel på bluffar i oppositionspartiernas olika budgetförslag. De talar gärna om allt de vill satsa mer på, men fuskar med betalningen. 

Socialdemokraterna tror att det går att öka investeringarna med 800 miljoner och satsa på alla möjliga i sig behjärtansvärda saker som sammantaget kostar över 40 miljoner mer, men ändå ha precis lika mycket pengar som oss. Inte högre skatt. Inte större lån. Inte ökade markförsäljningar (ofta säger de dessutom nej till att sälja mark för nya bostäder). Det går inte ihop. Alla inser att nya utgifter måste betalas. Kameralt och trist, men så är det.  

Nackalistan är mer kreativa och föreslår en del besparingar för att klara nya utgifter. Men att spara pengar på ”bättre upphandlingar” och samtidigt kräva kollektivavtal och hårdare miljökrav så att det man köper blir dyrare, går ju inte. De tror sig spara pengar på att stoppa byggande på mark som ger kommunen väldigt stora intäkter. Den typen av kreativ bokföring fungerar inte i verkligheten. 

Det är trist att det ska behöva bli partipolitiskt tjafs om en sådan här sak. Alla partier borde vara hederliga nog att betala för sig, allt annat är faktiskt oseriöst. Och man kan definitivt inte styra en kommun med bluffbudgetar.

Mats Gerdau, M
Kommunstyrelsens ordförande, Nacka