Man åtalas för grovt våld mot sambo

FOTO: JENNY FREJING
Älta Publicerad 14:43, 12 november 2019

• Knivstick, dödshot och slag med stekpanna och metallrör • Stoppade sko i kvinnans mun • Polisanmäld redan 2017

En Ältabo i 35-årsåldern har åtalats vid Nacka tingsrätt för att under nästan två års tid ha utsatt sin sambo för grova våldshandlingar.

Den första gärningen han åtalats för är en misshandel i december 2017, då han ska ha slagit och sparkat kvinnan på en adress i Älta.

Därefter följer ytterligare sju åtalspunkter, gällande grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och synnerligen grov misshandel.

Mannen ska, vid olika tillfällen, ha misshandlat kvinnan med olika tillhyggen: En stekpanna, ett kamerastativ, en kabel och ett aluminiumrör. Han ska ha misshandlat kvinnan med hennes sko, för att sedan stoppa skon i hennes mun. 

Vidare har han, enligt åtalet, uppmanat kvinnan till att tända eld på sig själv efter att ha hällt bensin över henne. Han ska vid samma tillfälle ha förmått henne att skriva ett självmordsbrev, gett henne en kniv och bett henne hugga sig själv.

Den 11 till 12 september i år ägde den händelse rum som ledde fram till att han greps.  Mannen slog då, enligt åtalet, kvinnan med ett bälte och ett aluminiumrör, varpå han tog stryptag på henne så att hon svimmade. Sedan ska han ha huggit henne med en kniv i magen. Detta betecknar åklagaren som synnerligen grov misshandel, ett brott vars straffvärde är minst fem års fängelse.

– Jag menar att allt detta uppdagades när kvinnan sökte vård för skadorna vid det tillfället. Hon har berättat om de andra händelserna allt eftersom, säger kammaråklagare Carolin Hagvil till NVP.

Till stöd för sin sak har hon bland annat förhör med sjukhuspersonal, anhöriga och vittnen. Dessutom har kvinnans blod påträffats på ett flertal ställen i bostaden.

– Det är ett ganska omfattande åtal, med mycket skriftlig och muntlig bevisning, säger Carolin Hagvil.

Händelsen i december 2017 blev polisanmäld, men ärendet lades ner.

– Det är ganska vanligt i den här typen av ärenden. Det krävs att målsägande vill medverka och berätta vad som har hänt, säger Carolin Hagvil.

Förhandlingarna i målet hålls i Nacka tingsrätt nu i veckan, och dom väntas falla inom de närmsta veckorna.

  • Hanna Bäckman