Värmdö Publicerad 15:00, 14 november 2019

• Cecilia Lejon, 49 år, blir Värmdös nya kommundirektör • "Jag ser mig som en möjliggörare"

Cecilia Lejon. Så heter Värmdös nya kommundirektör efter Camilla Broo, som slutade i mars. Hon kommer närmast från ett jobb som senior rådgivare på revisionsbyrån PwC.

I dag blev det offentligt. Det blir Malmöbon Cecilia Lejon som blir ny kommundirektör i Värmdö kommun. Hon tillträder sin post den 20 januari.

– Jag är väldigt glad och stolt över att presentera en så välmeriterad ledare som Cecilia Lejon som ny kommundirektör. Hennes konstruktiva sakfokus, där hon leder med fast hand, hennes profil, erfarenhet, kompetens och framför allt det mod hon har gett uttryck för i sina tidigare roller, är något jag är övertygad om kommer att matcha Värmdös behov väldigt väl och göra Värmdö kommun väldigt gott, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande.

Bakom Trelleborgsmodellen
Cecilia Lejon har sedan 2017 arbetat som senior rådgivare inom PwC, och före det i närmare 20 år inom offentlig verksamhet, bland annat sju år som förvaltningschef för Trelleborgs arbetsmarknadsförvaltning, där hon också var initiativtagare för den så kallade Trelleborgsmodellen, Sveriges första automatisering av ekonomiskt bistånd. Hon ser fram emot sitt nya uppdrag:
– Det är med glädje och förväntan jag tar mig an det här uppdraget. Värmdö är en kommun med stor potential och förutsättningar, och jag ser mig som en möjliggörare, bland annat genom att säkerställa struktur och tydliga mål, men också genom att ta tillvara den kraft som finns i organisationen, hos näringsliv, föreningsliv och invånare, säger hon i ett uttalande.

Cecilia Lejon är 49 år, och bor i Malmö med sin man och två vuxna barn, men kommer nu att flytta till Värmdö. Hon har ett stort mat- och idrottsintresse, och är en aktiv motionär.

Vad blir Cecilia Lejons första uppdrag?
–  Egentligen att ta vara på den kraft som finns i kontoren och leda arbetet. Det finns områden vi kan bli ännu bättre på, som värdegrundsarbetet – det måste vi ro i hamn. Plus hur vi kan arbeta och dra åt samma håll. VI har kommit långt på vägen men vi har ett arbete kvar att göra och där blir kraften från kommundirektören bra. Jag vill också att vi arbetar smartare, hon är känd för innovationsprocesser och arbete med digitalisering säger Deshira Flankör.

Utan ordinarie chef
Värmdö har stått utan ordinarie kommundirektör i åtta månader sedan Camilla Broo slutade den 31 mars. Kommunen har anlitat en rekryteringsbyrå, från början var avsikten att rekryteringen skulle vara klar senast 30 juni, men tidsplanen förlängdes.

– Det har tagit tid. Vi har inte hittat någon som matchat våra krav förrän nu, säger Deshira Flankör.

Under tiden har Fredrik Nornvall tjänstgjort som tillförordnad kommundirektör. Han kommer nu att gå som biträdande kommundirektör fram till 28 februari, och återgår sedan till sitt ordinarie arbete som kultur- och fritidschef. Deshira Flankör vill passa på att tacka för det arbete han gjort.

– Jag är tacksam för den styrfart som organsiationen kunnat fortsätta att ha under året. Tack vare Fredrik och cheferna i kommunledningen har kommunens arbete kunna fortsätta utvecklas inom flera områden, säger hon.

Slutgiltigt beslut om tillsättningen av Cecilia Lejon tas på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i morgon, fredag.

Lång erfarenhet i offentlig sektor

Cecilia Lejon har lång erfarenhet från offentlig sektor. Under sju år, 2011-2017, var hon förvaltningschef för Trelleborgs arbetsmarknadsförvaltning. Hon är även initiativtagare och ansvarig tjänsteperson för den så kallade Trelleborgsmodellen, och Sveriges första automatisering av ekonomiskt bistånd.

Hon har arbetat sex år som enhetschef för Rosengårds stadsdelsförvaltning, 2000-2006.

1999 arbetade hon som samordnare på Skåne Läns allmänna försäkringskassa.

Sedan 2017 har Cecilia Lejon arbetat som senior rådgivare på PwCs Public Sektor, med organisationsutveckling, innovation och förändringsledning. Primärt med fokus på att säkerställa kostnadseffektiva processer som svarar mot uppsatta mål och förväntade effekter.

Hon har också fått flera utmärkelser, bland annat vunnit Vinnovas innovationspris för utveckling av offentlig sektor; Sveapriset 2016, Guldlänken 2017 och varit nominerad till Årets digitaliseringsledare. Hon utsågs 2015 till Årets Yrkesprofil av Rotary Trelleborg 2015 och har prisats av EUs regionala utvecklingsfond för Good Practice, URBACT, 2017.
2018 tilldelades hon Helmer Fredrikssons stiftelsens stipendium för främjande av offentliga sparsamhet.