Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 12:59, 16 november 2019

• Subkulturer battlar • "Finns många likheter"

Punkare och hiphopare har mer gemensamt än vad folk tror. Det vill Ung i Fiskis och Fisksätra Folkets hus berätta om i ett första av fem subkulturbattle.

– Det här är ett projekt som kan bryta ner fördomar, säger kulturproducenten Emma Swanström.

Med start onsdag den 20 november, och därefter varje onsdag fram till jul, arrangeras fem subkulturbattles i Fisksätra Folkets hus. Tillsammans med Ung i Fiskis vill man erbjuda ett kulturprojekt som är folkbildande och roligt, men som också bygger broar mellan olika kulturer.

– Vårt mål är ju att Folkets hus ska vara för alla, vi vill ha ett så heterogent häng här som möjligt. Vi ville ha en rolig kvällsaktivitet i höst och tror att sådana här event kan bryta ner fördomar mellan människor i en lättsam form, säger Emma Swanström.

I egenskap av punkare är hon själv med och battlar den 20 november, i sällskap med hiphoparen Rashy K. Moderatorn Diana Kambugu kommer att leda samtalet.

– Vi väljer att kalla det ett battle, men i praktiken är det ett panelsamtal mellan en punknörd och en hiphopnörd. Vi är inte ute efter debatt eller konflikt, snarare skapa förståelse mellan de båda kulturerna, säger Emma Swanström, som i grunden är musiketnolog.

Finns det något skäl till att ni inleder med just punk och hiphop?

– Det känns superspännande att börja med dessa två för att de har liknande rötter i förorten och är skapade ur en frustration. Musikaliskt finns mycket gemensamt eftersom de båda kommer från skrammel och en gör det själv-kultur, men man har utvecklats åt helt olika håll, både musikaliskt och politiskt.

Förutom att titta på gemensamma nämnare och skillnader mellan kulturerna vill man också samtala om historiska och nutida identitetsmarkörer, stilar och uttryck.

Är det uteslutande musikorienterade subkulturer ni plockar upp, eller kommer ni även att jämföra aktivitetsbaserade och mer politiska subkulturer?

– Vi kommer att ha fokus på musiken, men samtalet kan förstås komma att handla om sånt som de olika kulturerna förknippas med.

På kommande träffar möts representanter från två nya subkulturer, vilka är ännu oklart.

– Vi har ännu inte spikat alla battles, utan kommer allt eftersom att gå ut med vilka subkulturer det handlar om, berättar Emma Swanström.

Efter panelsamtalet kommer det att arrangeras ett quiz på kvällens tema, samt erbjudas karaoke och vid vissa tillfällen livemusik från scenen.