Nacka Publicerad 11:49, 27 november 2019

• Mer omfattande än tidigare år • Lysande rådjur hör till nyheterna

Nu tändas tusen juleljus i Nackas rondeller, parker och centrum. I år är vinterbelysningen mer omfattande än någonsin.
– Lite extra kul är de lysande rådjuren, säger Caroline Engberg på kommunen.

När vintermörkret ligger tungt över Nacka, gör kommunen sitt bästa för att sprida ljus. De senaste veckorna har julbelysning satts upp på en lång rad platser i kommunen. Gångbroar och murar har lysts upp, ljusslingor har fästs i träd och lysande bollar har placerats vid Skvaltanrondellen.

Som en del av Nackas satsning på trivsel och tillgänglighet, som NVP berättat om, är belysningen mer omfattande än tidigare år.

– Syftet med satsningen är att ge Nackaborna fler trivsamma och attraktiva miljöer när Nacka växer och utvecklas som mest, säger Caroline Engberg, kommunens projektledare för trivsel- och tillgänglighetspaketet, och fortsätter:

– Lite extra kul är de lysande rådjuren som är ett helt nytt grepp för i år och som placeras i Gåsparken i Neglinge.

Precis som förra året kommer belysningen att sitta kvar ända till februari. Dessutom tillkommer marschaller i alla kommundelar till lucia, och på Sicklaön på adventssöndagarna, och julgranar vid stadshuset och i Nyckelviken.

När belysningen planeras börjar kommunen med att leta upp lämpliga platser, där den kan upplevas av många, berättar Ewa Åkerlund, trädgårdsingenjör som ansvarar för utsmyckningen i Nacka.

– Vi låter förutsättningarna på platsen styra ljussättningen. Om det till exempel finns ett lämpligt och vackert träd så kan vi belysa det lite extra, säger hon.

Allt som allt kostar kalaset 570 000 kronor i år.

– Men de inköp vi gör i år räknar vi kunna använda under åtta till tio år framöver. Vi ser till att planera för att kunna återanvända all belysning från år till år på, säger Caroline Engberg.

– I och med att vi återanvänder belysningen blir kostnaden betydligt lägre nästa år. Då blir det främst arbetskostnad kopplat till att tända upp belysningen, tillägger Ewa Åkerlund.

  • Hanna Bäckman