Nacka Publicerad 12:16, 18 november 2019

• Debatt hela dagen i kommunfullmäktige • "Oärligt att föreslå ökade investeringar utan att tala om var pengarna ska tas ifrån"

Under måndagen ska Nacka kommuns budget för nästa år behandlas i en lång sittning i kommunfullmäktige.

Under sitt inledningsanförande konstaterade kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, att det är ett tufft läge med skatteintäkter som inte ökat som man trott. 

– Men vi har trots allt 6,5 miljarder att röra oss med, och kommer att få väldigt bra verksamheter av det, sa han i talarstolen och fortsatte:

– Nu sätts vår förmåga att prioritera på prov. Vi prioriterar skolan och de som är i störst behov av samhällets hjälp. Annat får stå tillbaka.

Han passade även på att ge en känga till Socialdemokraternas budget.

– Det är oärligt att föreslå ökade investeringar utan att tala om var pengarna ska tas ifrån. Men väljarna är inte dumma. De vet att de får betala i slutändan.

I ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen skräder han inte orden. Där kallar han S-budgeten ”en stor fet bluffbudget, oärlig, oansvarig och oseriös”.

– Socialdemokraterna föreslår ökade investeringar med 800 miljoner, men säger inte med ett ord hur detta ska betalas. Inte höjd skatt. Inte nya lån. Inte markförsäljningar. Alla inser att det inte går ihop. Och inte minst väljarna förstår att det är dom som får betala för Socialdemokraternas lättsinne, säger han i pressmeddelandet.

Khashayar Farmanbar, S, oppositionsråd svarar:

– Vi vill öka långsiktiga investeringar i idrotten fram till 2030 med en miljard kronor, vilket faktiskt är mer än de 800 miljoner som Mats Gerdau hävdar. Allt genomförs förstås inte nästa år, och för det som vi vill genomföra nästa år finansieras självklart våra investeringar fullt ut.

– Istället för att förklara varför Alliansen inte satsar tillräckligt på idrotts- och kulturytor verkar Mats Gerdau medvetet misstolka vår budget genom att hävda att investeringar för ett decennium bekostas under ett enda år.  Det är inte direkt att vara den vuxna i rummet eller ärlig, fortsätter han.

I sitt inledningsanförande pratade Khashayar Farmanbar mycket om att satsa på barn och unga, genom bland annat satsa på förskolor, större idrottsytor och arbete mot narkotika. Han framhöll även klimatfrågan.

– Vi vill att Nacka har en koldioxidbudget parallellt med en ekonomisk budget. Vi vill också ha en ramupphandling av solceller så att alla kommuninvånare rimligt och billigt kan köpa in och installera dem på sina tak, sa Khashayar Farmanbar.

De flesta andra partier lyfte också fram klimatfrågan i sina anföranden. Vänsterpartiet tycker att Nacka ska utlysa klimatnödläge, Miljöpartiet vill tillsätta en ny direktör i kommunen som ska samordna klimat- och miljöarbetet och Centerpartiet nämnde att Nacka håller på att ta fram en klimatanpassningsplan.

Debatten fortsätter under hela dagen i dag, måndag, och innan dagen är slut är målet att den nya budgeten ska ha klubbats igenom, nämnd för nämnd.

Här kan du läsa om Nackamajoritetens budgetförslag, och här har vi skrivit om Socialdemokraternas budget.

  • Hanna Bäckman