Värmdö Publicerad 09:28, 14 oktober 2019

• Svensk mästare för professionella konditorer • ”Hoppas att detta kan öppna nya dörrar”

I fredags, under Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan, korades Årets konditor. 28-åriga Värmdöbon Isabella Westergren knep titeln och kan nu kalla sig svensk mästare för professionella konditorer.

Under tio timmar, fördelat på två dagar, skapade de fem finalisterna tårtor, fyra sorters bakverk och tallriksdesserter utifrån temat ”de fyra elementen” — det vill säga eld, jord, luft och vatten.

Isabella Westergren, som ursprungligen kommer från Bollnäs, lät sina egna sinnen inspirera de olika elementen och hon använde smaker från trädgården där hon växte upp.
– Sedan jag fick höra talas om Årets Konditor har jag varit och tittat varje år. Att själv vara med i tävlingen har varit otroligt häftigt och utvecklande, så att nu vinna alltihop betyder såklart jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning. Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar för min framtid som konditor, sa Isabella Westergren, som till vardags jobbar som konditor på hotellet At Six i centrala Stockholm, efter vinsten.

I förra veckan fick även en annan Värmdökonditor ta emot en fin utmärkelse. Artipelag, med chefskonditorn Annie Hesselstad i spetsen, utsågs till Årets konditori av White guide. 

Juryns motivering

”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”