Nacka Publicerad 09:32, 29 oktober 2019

• Banan provkörs under tisdagen • Prognos saknas fortfarande

På tisdagsmorgonen började Saltsjöbanan åter rulla — efter att ha stått stilla sedan klockan 09.45 i torsdags. Tågen går dock bara mellan Igelboda och Henriksdal, och med kraftigt reducerad trafik.
– Vi har börjat släppa på ett par tåg för att se hur det funkar. Under dagen kommer det rulla tåg mellan Igelboda och Henriksdal. Tågen tar passagerare men det är få tåg och de går inte enligt tidtabell. Vi vet inte hur det kommer att funka eller om det kommer att ta längre tid än vanligt, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.
Han fortsätter:
– Det är fortsatt ersättningsbussar som gäller hela tisdagen. Vet man med sig att man ska ne längre sträcka, eller har en tid att passa förordar vi fortfarande bussarna.

Fortfarande saknas prognos för när trafiken kommer igång med full kapacitet. Detta för att man än inte vet vilket skick som banan kommer att vara i.
– Vi har försökt rensa och tvätta spåren. Och vi håller efter spåren genom ett kontinuerligt underhåll och försöker se till att tåg inte kör på spår där det ligger löv. När tågen kör på spår där det ligger löv bildas det vi kallar för ”såpa” som gör att spåren blir väldigt hala och som både kan förstöra hjulen och ställa till det när man behöver bromsa, säger Aleksander Krajisnik.
– Om spåren under dagens provkörningar fortfarande upplevs för hala kommer tågtrafiken behöva ställas in helt igen, tillägger han.