Sport Publicerad 09:40, 08 oktober 2019

• Zlatan Ibrahimovic på plats • Väger över sju ton

I dag, tisdag, avtäcks Zlatan-statyn på Stadiontorget i Malmö. Statyn väger över sju ton, är 2,7 meter hög och har utformats av skulptören Peter Linde, Saltsjöbaden. Linde och Ibrahimovic kommer båda att vara på plats under avtäckningen.

Inledningsvis var planen att statyn skulle stå utanför Friends Arena i Solna, men förra sommaren bestämdes att statyn istället ska stå i fotbollsikonens födelsestad, mellan Malmö FF:s nya och gamla arena.

”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta”, har Ibrahimovic sagt i ett pressmeddelande.

Ceremonin inleds klockan 15.

2016 träffade NVP skulptören Peter Linde i hans ateljé i Saltsjöbaden. Linde berättade då att en hel del hemlighetsmakeri pågått under arbetet.

– Zlatan kom till ateljén i största hemlighet, när det var mörkt, och han hade huva på sig för att inte bli igenkänd. Jag har inte kunnat berätta för någon vad jag arbetat med, på ett år, säger Peter Linde.