Kultur & Nöje Publicerad 14:34, 01 oktober 2019

• Inte bara stickat och knypplat • ”Vi har ett guldläge”

Konsthantverk — vad tänker du på då? Stickat, knypplat eller något hemvävt eller snidat? Nja, inte helt rätt.
– Jag uppfattar att det finns en okunskap om vad samtida konsthantverk är. Det innefattar allt från brukskonst, skulptur, bildkonst till installationer. En så stark och mångfacetterad uppställning av konsthantverkare som vi har i Sverige kan få länder stoltsera med — vi har verkligen ett guldläge, säger Maj Sandell, vd på branschorganisationen Konsthantverkscentrum och tidigare chef för Gustavsbergs Konsthall.

För första gången uppmärksammas samtida svenskt konsthantverk med Stockholm Craft Week, den 3 till 6 oktober, i Gustavsberg och centrala Stockholm. Nationalmuseum, Gustavsbergs Konsthall och G-studion är några av de museer, konsthallar, gallerier och ateljéer som medverkar. Tanken är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang.
– Vi vill locka branschintressenter som vill veta mer, även utomlands, och den breda allmänheten att få upp ögonen för samtida konsthantverk. Svenskt konsthantverk har genomgått en mycket stark utveckling under hela 2000-talet, men inte nått ut till den breda allmänheten, och håller en otroligt hög internationell nivå, något som inte rimmar med att konsthantverk sällan syns eller lyfts fram i större sammanhang eller politiska satsningar, säger Maj Sandell.

Invigningen av Stockholm Craft Week sker torsdag den 3 oktober i Gustavsberg med ett stort internationellt seminarium, FABRIK. På fredag hålls en workshop som bland annat handlar om Gustavsberg och stadsplanering. På lördagen invigs själva utställningen FABRIK.
– Det är en mix av svenska och utländska konstnärer. De utforskar platser för tidigare hantverksindustrier i Europa, dess minnen och betydelser. Sex konstnärer kommer att ha öppna ateljéer i G-studion och bjuder på konstsamtal, säger Maj Sandell.

Samma dag genomför den tidigare porslinsarbeterskan Rita Floyd från Longton, Stoke on Trent, ett performance i Gustavsbergs Konsthall.
– Det är kopplat till utställningen. Rita Floyd kommer att tillverka porslinsblommor som oavbrutet kastas i en till synes vissnande hög. Ett av verken blir kvar, säger Maj Sandell.

Hon lyfter även fram den kvinnoseparatistiska glasgruppen BOOM! som ska ha en workshop utanför konsthallen med sin mobila glashytta ”Spajsy” som riktar sig mot unga, 7 till 15 år. Det kostar inget, men man behöver anmäla sig.
– Det blir nog väldigt populärt, det är inte så ofta unga möter glasblåsning och får pröva på, säger Maj Sandell. 

Arrangörer av Stockholm Craft Week är Konsthantverkarna, Konsthantverkscentrum och Värmdö kommun. 

Program i Gustavsberg

Torsdag 3 oktober
• Invigning av Stockholm Craft Week och internationellt seminarium med talare, Gustavsbergsteatern.

Fredag 4 oktober
• Workshop narratives and planning, om Gustavsberg och hur man planerar.
• Utställningen FABRIK öppnar (invigs på lördagen och pågår t o m 5 januari 2020)
• Visning av Gustavsbergs porslinsfabrik, HPF.

Lördag 5 oktober
• Performance av Rita Floyd, i Gustavsbergs Konsthall.
• Artist Talk och öppna ateljéer, G-studion. Sex konstnärer berättar om sin praktik och visar sin ateljé.
• Invigning av utställningen FABRIK, Gustavsbergs Konsthall.
• After craft på restaurang Bistro Gustavsberg.

Söndag 6 oktober
• Workshop, den mobila glasstudion Spajsy av glasgruppen BOOM! utanför Gustavsbergs Konsthall. Barn och unga får lära sig och testa på glasblåsning.
• Visning av Gustavsbergs porslinsfabrik, HPF.

Flertalet arrangemang är avgiftsfria, vissa kräver dock en anmälan. Mer information och hela programmet finns på:
varmdo.se/stockholmcraftweek
stockholmcraftweek.se