Ingarö Publicerad 09:18, 03 oktober 2019

• Prisas tillsammans med Greta Thunberg och Magnus Carlson • ”Den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen”

Ingaröbon Pella Thiel, ekolog och miljöaktivist, tilldelas Världsnaturfonden WWF:s pris Årets miljöhjälte 2019.

Priset Årets miljöhjälte har delats ut sedan 2010 med syftet att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer klimatvänligt och hållbart.
Tre vinnare i tre kategorier utses. Pella Thiel får ta emot priset i kategorin ”Biologisk mångfald”, bland annat för att hon startat organisationen End Ecocide Sverige. Organisationen jobbar för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Läs hela motiveringen i faktarutan nedan.
– Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen.  Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor, säger Pella Thiel i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Pella Thiel prisas Greta Thunberg, vars familj har sommarhus på Ingarö. Hon tilldelas priset Årets unga miljöhjälte.
”Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang”, skriver juryn i sin motivering.

Även den tredje pristagaren har lokal koppling. Magnus Carlson, mest känd som sångare i Weeping Willows, är född i Nacka. Han prisas, i kategorin "Ekologiska fotavtryck", bland annat för att han, till en stor målgrupp, vill sprida hur man kan leva klimatsmart och ta hand om planeten.

Pella Thiel är nominerad till ytterligare ett miljöpris. Hon har chans att vinna medieplattformen Miljö & Utvecklings pris Årets Miljöinfluencer. Vinnaren koras den 6 november.

Juryns motivering, Pella Thiel

Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FN:s innersta hjärta.