Värmdö Publicerad 07:58, 04 oktober 2019

• Ludovic Björk ordnar gratis reflexer för tredje året • Samarbetar med kommunen — 20 000 reflexer delas ut

Under två höstar har Ludovic Björk sett till att över 9 000 reflexer skänkts till Ingaröborna. I år får han draghjälp av kommunen — och 20 000 reflexer ska delas ut i hela Värmdö. 

Det började med ett Facebookinlägg hösten 2017. Ludovic Björk drog igång en pengainsamling för att trycka upp reflexer till Ingaröborna, så att de skulle synas i trafiken under mörka höst- och vinterkvällar.

Många nappade på idén, närmare bestämt 155 personer, som tillsammans skänkte nästan 19 000 kronor. Det räckte till 3 840 reflexer med den dubbeltydiga texten ”Vi syns på Ingarö”.

Året därpå upprepade han proceduren, och lyckades samla in 26 500 kronor, som omvandlades till 5 242 reflexer.

Dags att ta nästa steg, tänkte Ludovic, eller ”reflexmannen”, som han kommit att kallas.

– Förra hösten såg jag att kommunen också delade ut reflexer gratis. Ett jättebra initiativ, men jag tänkte att vi borde samarbeta, säger han.

Så blev det också. Kommunen nappade på idén, under förutsättning att texten på reflexerna inte bara skulle röra Ingarö. Följaktligen finns det i år fyra varianter: ”Vi syns på Ingarö”, ”Vi syns på Värmdö”, ”Vi syns i Gustavsberg och ”Vi syns i skärgården”.

20 000 reflexer har tryckts upp, finansierade av kommunen. De ska, från och med måndag, delas ut i skolor och av frivilliga runt om i Värmdö.

– Det ger mig energi att se vilket engagemang som mitt initiativ har skapat. Folk verkar tycka att det här är viktigt, och det är fint att kommunen sprider idén vidare, säger Ludovic Björk.

  • Hanna Bäckman