Kultur & Nöje Publicerad 07:58, 16 oktober 2019

• Sveriges först wallraffande journalist och textilkonstnär som debuterade vid 99 års ålder • ”En del finns det inte ens foton på”

De var föregångare, förkämpar och förebilder — men har ofta glömts bort med tiden. I en ny utställning sätts ljuset på en sällan berättad del av Nackas historia: Den som rör kvinnorna.

På senare år har osynliggörandet av kvinnor i historieskrivningen blivit allt mer uppmärksammat. Boken ”Godnattsagor för rebelltjejer”, med 100 berättelser om historiska kvinnor, har till exempel blivit en storsuccé, och tidigare i år öppnade Stockholms kvinnohistoriska museum, med målet att göra kvinnors historia till en del av allmänbildningen.

Nu sällar sig Nacka konsthall till skaran som lyfter fram tidigare okänd kvinnohistoria.
– I vårt lokalhistoriska arkiv finns mycket industrihistoria, med bilder på gubbar i olika sammanhang. Vi har massor med personakter, men väldigt få av dem rör kvinnor. Vi tänkte att det vore roligt att lyfta fram lokala kvinnoöden, säger Jenny Frisell, projektledare på Dieselverkstaden.

Ett omfattande researcharbete tog vid.
– Det var inte bara att plocka fram materialet. En del framstående Nackakvinnor finns det inte ens foton på, som till exempel illustratören Elin Westman från Saltsjöbaden, säger Jenny Frisell.

Till slut föll valet på att rikta fokus på fyra kvinnor med Nackakoppling: journalisten Ester Blenda Nordström, arkitekten Ingeborg Waern-Bugge, konstnären Anna Casparsson och politikern Anna Johansson Visborg. Vid sidan om dem presenteras en lång rad andra historiska Nackakvinnor, kända och okända.
– I arkivet märks skillnaden mellan män och kvinnor ofta i att kvinnorna inte har namngetts, medan det alltid finns namn under porträtten av industrigubbar, säger Jenny Frisell.

I slutändan ska utställningen i sig bidra till att berika dokumentationen av historiska kvinnor i Nacka — materialet kommer att hamna i det lokalhistoriska arkivet.
Och även kommuninvånarnas bidrag välkomnas. Via arkivets Facebooksida uppmanas allmänheten skicka in bilder på Nackakvinnor från svunna tider. De kommer att visas på en skärm på utställningen, tillsammans med bilder från arkivet.

Utställningen ”Journalisten. Arkitekten. Konstnären. Politikern. Och andra spännande kvinnor från Nacka” visas 19 oktober till 17 november i Nacka konsthall i Dieselverkstaden. Fri entré. På vernissagen den 19 oktober klockan 14 kommer genusvetaren Tiina Rosenberg att föreläsa under rubriken ”Kvinnor i rörelse från Nacka ut i vida världen”.

Kvinnorna som lyfts fram i utställningen

Journalisten Ester Blenda Nordström (1891-1948)
Sveriges första wallraffande journalist, som åkte världen runt på reportageresor, skrev böcker om bland annat pigornas och samernas situation och bröt mot dåtidens bild av hur en kvinna skulle vara. Växte delvis upp i en villa i Eknäs, Nacka, och är begravd på Skogsö.

Arkitekten Ingeborg Waern-Bugge (1899-1991)
Den första kvinnliga arkitekten i Sverige, som 1919 antogs som specialelev till KTH innan kvinnor egentligen fått tillträde till högskolan. Fick en lång karriär, där hon bland annat ritade bostadshus och skolhus och renoverade kyrkor. Bodde i Nacka stora delar av livet.

Konstnären Anna Casparsson (1861-1961)
Textilkonstnär, som debuterade vid 84 års ålder med en broderiutställning i Saltsjöbaden. Det stora genombrottet kom dock senare — när hon var 99 år gammal och ställde ut på Moderna museet. Lät, ihop med sin make, uppföra Villa Snäckan i Saltsjöbaden 1896.

Politikern Anna Johansson Visborg (1876-1953)
Kvinnan bakom Visborgs minne i Skuru, som var ett semesterhem för arbetarkvinnor. Grundade även den första svenska fackföreningen för bryggeriarbeterskor. Var också socialdemokratisk kommunpolitiker Stockholm.