Skärgården Publicerad 12:35, 01 oktober 2019

• Nioårigt avtal • 1 oktober tog bolaget över trafiken

Idag, 1 oktober, tar Blidösundsbolaget över sjötrafiken i Stockholms mellanskärgård. Startskottet gick klockan 05.55 när fartyget Värmdö avgick från Vaxholm.

Det nya avtalet mellan Waxholmsbolaget och Transdevs dotterbolag, Blidösundsbolaget, gäller i nio år. Avtalet omfattar driften av 15 båtlinjer med utgångspunkt från Stockholm via Vaxholm till stora delar av mellersta skärgården, samt enstaka avgångar till södra skärgården.

Blidösundsbolaget kommer att köra trafiken på linjerna året runt med Waxholmsbolagets 18 fartyg, däribland Värmdö, inklusive de historiska fartygen Norrskär, Storskär och Västan.

I dag görs cirka en miljon resor inom trafikområdet.

Kontrakten omfattar även driften av restaurangerna i ångbåtarna och alla caféer i fartygen, samt bemanning och tekniskt underhåll.

Multinationellt bolag

Transdev är ett multinationellt transportföretag med säte i Paris i Frankrike och ägs av den franska Caisse des dépôts et consignations och den tyska Rethmann Group. Bolaget driver båtverksamhet i Frankrike, Nederländerna, Australien och USA.

 I Sverige är Blidösundsbolaget, Utö rederi i Stockholm samt Styrsöbolaget i Göteborg en del av Transdev.

Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget vann upphandlingen av sjötrafiken för mellersta skärgården i Stockholm i december 2018. Bolaget är ett av Sveriges största skärgårdsrederier.