Krånglig myndighetspost, ansökan om medborgarskap och kontakt med a-kassan. Det är några av sakerna som volontärerna på ”Hållplats” hjälper till med. Servicepunkten finns sedan tre år i Fisksätra, och i förra veckan fick Forum en egen hållplats.
– Att tyda myndighetspost är inte helt lätt för den som är född och uppvuxen i Sverige. Om man är ny i landet eller inte har språket blir det ju så gott som omöjligt, säger Harald Berg, en av volontärerna på ”Hållplats Fisksätra”.
På hållplatsen på Fisksätra bibliotek erbjuds hjälp att till exempel läsa och förstå texter och brev från myndigheter, fylla i blanketter, skriva cv eller hitta föreningslivet.
Nederländerna inspirerade
Verksamheten startade hösten 2016 och förra veckan var det premiär för ”Hållplats Forum”. Nannette Büsgen, koordinator för Volontär i Nacka, var den som drog igång verksamheten. Inspirationen fick hon från sitt hemland.
– I Nederländerna är det väldigt vanligt med volontärarbete. Inspirerad av det hade jag länge en dröm om att skapa en plats där medborgarna kan få hjälp att hitta rätt i samhället — på alla möjliga olika plan. Och hjälpen skulle komma från civilsamhället, inte från företag, säger hon och fortsätter:
– Jag hade sett att det efterfrågades och 2016 hade jag en praktikant som fick dra igång verksamheten på prov. Det visade sig att behovet fanns, och att det var hur lätt som helst att få tag på volontärer!
Harald Berg har varit med sedan starten. Han engagerar sig som volontär för att han vill göra något meningsfullt.
– Jag har ju lärt under ett helt liv, kan jag föra det vidare och på så sätt hjälpa någon gör jag gärna det, säger han som under sitt yrkesverksamma liv var psykolog.
Cv och jobbsök
Haralds kollegor för kvällen är Hans-Otto Halvorsen — som nyligen utsågs till Nackas nya direktör för stöd och service — och Petter Strömberg från jobbcoachföretaget Coachgruppen.
– Vi har en representant från Coachgruppen här varje torsdag. Vi hjälper främst till med att skriva cv och söka jobb, men kan såklart bidra med andra kunskaper också, säger Petter Strömberg.
Hans-Otto Halvorsen, som har en bakgrund som jurist, har varit engagerad i ”hållplatsen” cirka ett år. Anledningen är enkel.
– Jag ville bidra, och hade tid och lust.
Några formella kunskapskrav finns inte på volontärerna men man ska vara intresserad av samhällsfrågor och vara en bra lyssnare. En fördel är om man har juridiska eller ekonomiska kunskaper, eller yrkeserfarenhet från till exempel myndigheter eller försäkringsbolag. Språkkunskaper är ett plus.
– Men mycket funkar trots språksvårigheter — vi tar oss långt med kroppsspråk, säger Harald Berg.
Hur många som dyker upp är alltid en överraskning, föranmälan krävs inte.
– Oftast kommer några stycken, upp till tio personer per tillfälle. Ibland får vi få sitta här själva en hel kväll. Vid terminsstarter är det alltid fler besökare. Och när de första två etableringsåren för nyanlända passerat hade vi anstormning, förklarar Harald Berg.
”Visste inte att det fanns”
Vid 17-tiden dyker den första besökaren för just den här kvällen upp. Han heter Ahmed och vill ha hjälp med att förstå ett brev från Migrationsverket.
Brevet är på svenska och Ahmed, som kommer från Pakistan, pratar väldigt lite svenska.
– Min vän tog med mig hit, jag visste inte att hjälpen fanns men det är jättebra, säger han innan han lämnar över brevet till Hans-Otto Halvorsen och slår sig ner på stolen mittemot.