Näringsliv Publicerad 11:41, 01 oktober 2019 Uppdaterad 14:41, 01 oktober 2019

• Näringstillskott, kosmetik, svävare, båttransporter och bryggor • På torsdag utses Årets Företagare i Värmdö på företagargalan på Säby gård.

Värmdö företagarvecka är i full gång. Temat i år är hållbarhet. Programmet i år innehåller bland annat besök, så kallade Drop-outs, hos företag i Värmdö, hantverkarlunch, modeshow, kommunens näringslivsarbete DialogLAB, seminarier och workshops.

På torsdagkväll blir det stor gala på Säby Säteri då utses också Årets Företagare i Värmdö av Företagarna Nacka Värmdö. I år är fyra företag nominerade till skillnad mot tidigare, då det varit tre.
– Vi tyckte det var så många i år som var intressanta och undrade varför vi ska hålla oss till just tre, och beslutade då att ta med alla fyra, säger Amanda Thunberg, ordförande för Företagarna Nacka Värmdö.

De nominerade är:
• AstaReal AB bildades 1994 av Åke Lignell (som fortfarande är aktiv som direktör), och tillverkar näringstillskott. Företaget ägs av ett Japanskt företag och har 40 anställda och sedan tre år även en fabrik i USA.
• Ivanoff Hovercraft AB, grundades av Göran Ivanoff 1977, och drivs sedan flera år av sonen Magnus Ivanoff. Ivanoff är en av världens ledande tillverkare av lätta svävare sedan 35 år.
• Sjöliv Marinentreprenad AB, bildades 2003 av de tre vännerna Rikard Beckman, Max Oden och Carl Wranding. Idag är det fyra delägare. Bolaget driver verksamhet inom yrkessjöfart, sjötransporter, men även projektledning inom entreprenad, bygger bryggor och lägger ut bojar.
• SALAB AB, har lång erfarenhet av utveckling och tillverkning av kosmetiska produkter. Bolaget grundades av Rene Wåhlström, och drivs sedan 2012 av vd Annica Björklund och har en årlig tillväxt på cirka tio procent och 65 anställda.

I år kommer det, till skillnad från tidigare år, inte att bli fler priser som delas ut i andra kategorier.
– Vi har tyckt att det blev för många priser tidigare och fått synpunkter på det, säger Amanda Thunberg.

"Ett framgångsrikt och spännande företag som från början fann alger från vår närliggande natur och utvann ett preparat som har biologiska effekter på immunförsvaret och huden" (ur motiveringen till AstaReal)

"Med mod, energi och högt driv bli en av Europas ledande producenter av unika och värdeskapande kosmetiska produkter" (ur motiveringen till Salab)

Företagarveckan smygstartade redan den 17 september med eventet OneTonneIsland, som NVP rapporterat om.  I går måndag inleddes själva programmet med ett seminarium för en mer hållbar skärgård. På torsdag är det även premiär för Stockholm Craft Week i Gustavsbergs hamn.

"De är en av världens ledande tillverkare av lätta svävare - som de har tillverkat i närmare 35 år (ur motiveringen till Ivanoff)

"Utan bolag som detta skulle vår skärgård inte vara den "levande skärgård" vi har idag" (ur motiveringen till Sjöliv)

Arrangörer av företagarveckan är Företagarna Nacka Värmdö, Visit Värmdö, Värmdö Företagarförening och Värmdö kommun tillsammans med Energikontoret Storsthlm och KTH Vattencentrum.

Företagarveckan

Företagarveckan är igång — här är programmet:

Måndag 30/9
14-17 Seminarium för en mer hållbar skärgård, Lillsved.
15-17 Drop out, Shell Ålstäket.

Tisdag 1/10
6.30-8.30 Drop-out frukost, Dahl Center, Gustavsberg.
11.30-12.30 Träna ute - Bootcamp, Body Joy i Gustavsbergs hamn.

Onsdag 2/10
8-10 Drop-out frukost, Stavsnäs macken.
9.30-16 DialogLAB Testbädd Värmdö skärgård, KTH Stockholm.
16-17.15 Värmdö som hållbar destination, Tornhuset, Gustavsbergs hamn
17-18 Modeshow med hållbarhetstema, Bistro Gustavsberg

Torsdag 3/10
9.30-13 DialogLAB Hållbar tillsyn, Fågelbrohus, Värmdö.
9.30-11.30 Drop-out, Restaurang Vita Hästen, Gustavsberg
11.30-12.50 Lunch Eftermiddagsakademin, Säby Säteri.
12.50-18.15 Eftermiddagsakademin, Säby Säteri
18.30-22 Värmdö företagargala, Säby Säteri.

Fredag 4/10
6.30-8.30 Drop-out frukost, Bygg-Ole Värmdö.
10.30-12 Hantverkarlunch, Bistro Gustavsberg.

Lördag 5/10
16-18 After CraftBistro, Bistro Gustavsberg.

Mer info finns på varmdo.se, där man även kan anmäla sig.