Nacka Publicerad 12:08, 30 oktober 2019

• 16 vagnar skadade på grund av lövhalkan • ”Vi har inte tillräckligt många fordon att sätta in”

Det har gått en vecka sedan trafiken på Saltsjöbanan ställdes in på grund av lövhalka. Sedan torsdag förmiddag förra veckan har bussar ersatt trafiken — och kommer fortsätta göra det till och med söndag.

Sedan igår kör tåg mellan Igelboda och Henriksdal. De går sedan i dag, onsdag, i 30-minuterstrafik och resan kan ta längre tid än normalt. SL rekommenderar därför fortfarande buss.
– Vi tvingas köra tågen lite försiktigt, så det kan bli förseningar på sträckan. Dessutom kan vi tvingas ställa in trafiken med kort varsel. Vår rekommendation är därför fortfarande att man tar buss — de går bättre än tågen, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Enligt Claes Keisu spolas och saltas banan regelbundet för att motverka lövhalkan. Det åtgärderna räcker dock inte då fordonsbrist även råder.
– Vi har 16 fordon som har blivit skadade, där hjulen fått så kallade hjulplattor. Vi har inte tillräckligt många fordon att sätta in just nu, säger han och fortsätter:
– De vagnar som har skadats åtgärdas just nu vid Neglingedepån, men det tar en bra stund att svarva om hjulen.

Enligt Christer Ekelund, kommunikationschef Arriva, kan en vagn per dag repareras:
– För att åtgärda hjulplattor får man ta av hela boggin (en boggi är ett underrede som är vridbart mot ett fordons kaross, reds. anm.), sätta den i en svarv och svarva om hjulen. Man kan svarva hjulen på en vagn per dag.

På söndag planerar SL att provköra banan mellan Igelboda och Saltsjöbaden och Igelboda och Solsidan.
– Det är för att se att det funkar att köra på de sträckorna. Tågen kommer dgå utan passagerare, säger Claes Keisu och tillägger:
– Vår förhoppning och ambition att köra Saltjöbanan som vanligt från och med måndag.