Boo FF:s damer går mot strömmen

FOTO: BOO FF
Sport Publicerad 09:39, 20 oktober 2019

• Ett av två Nackalag som vann sin serie • "Vi behöver ligga i ettan för att behålla duktiga tjejer”

Boo FF:s damlag och Nacka United var de enda senior­lagen i fotboll som vann sina serier under 2019.
– Vi behöver ligga i ettan för att behålla duktiga tjejer, och locka till oss nya, säger Andreas Bild i Boo FF.

Då Boo FF:s herrlag föll i kvalet till division 3 finns inga herrlag ovanför Stockholmsserierna nästa säsong.

Men Boo FF:s damlag vann division 2 östra Svealand ganska ohotat, med Älta IF som fyra. Nästa säsong får Boo FF spela i division 1 (södra Svealand), den tredje damdivisionen i landet efter Allsvenskan och Elitettan.

– Vi har en hygglig trupp och visade i finalen i Victoria Cup (distriktsmästerskapen) att vi håller måttet. Vi fick beröm av och spelade jämnt med Tyresö som ­redan ligger i ettan, förklarar lag­ledaren Andreas Bild.

Boo FF:s bästa målskytt under säsongen Lydia Alqass gjorde mål på bonusstraffen i finalen, men Tyresö kvitterade — och vann sedan straffläggningen och hela cupen.

– Vi har en bra trupp som också kommer att spela i futsal-ligan i vinter, som komplement. Men vi hoppas kunna locka nya spelare, kanske de som gått från oss till Djurgårdens och Hammarbys akademilag, men som nu vänder hem, säger Andreas Bild.

Misslyckat kval
Eftersom Värmdö IF hamnade näst sist i herrarnas division 3 stod hoppet till Boo FF om att Nacka skulle få ha kvar ett lag i förbunds­serierna nästa säsong.

Boo FF som kom tvåa i division 4 mellersta (där Järla IF blev fyra), fick kvala med tre andra lag om en plats i trean. Men efter 1–2 mot Prima­vera och sedan 0–0 mot Assyriska United i en tät match på Myrsjö IP där Boo spelade med två man mer sista tio minuterna, försvann hoppet om avancemang.

Boo FF kommer att spela i fyran med Värmdö, Järla och Älta kommande säsong.

Längre ner i seriesystemet hängde Fisksätra kvar i femman efter 3–3 i en helt av­görande sista match. Även Ingarö spelade i femman, men i en annan serie, och hamnade i mitten. Kanske blir det lite derbyn nästa säsong då också Nacka United, som vann division 6 D överlägset, nu avancerar till femman.

Sickla IF, Gustavsbergs IF och Saltsjöbadens IF var på övre halvan i sexan.

Tredje bästa damlag i trakten är Nacka Allstars som blev trea i divsion 3.

  • Jalmar Carlson