Näringsliv Publicerad 15:09, 10 oktober 2019

• "Håller samma höga konstnärliga klass som konsthallen i sig"

I dag offentliggjorde White guide sin caféguide för 2019/2020, där 337 caféer runt om i landet värda att besöka listas. Samtidigt utsåg White guide vinnare i sju olika kategorier, däribland Årets bästa café, Årets kaffebar och Årets konditori. 

Och i den sistnämnda klassen tog Bådan café & konditori, på Värmdökonsthallen Artipelag, hem priset. 

I motiveringen sparar juryn inte på berömmet. Bådan café & konditori, med chefskonditorn Annie Hesselstad i spetsen, får priset ”för att på ett beundransvärt vis producera kondisbitar som visuellt håller samma höga konstnärliga klass som konsthallen i sig, råvarumässigt följer säsongens lokala skiftningar och smakmässigt påminner om den ständigt närvarande skärgårdsmiljön – detta till många, många hundra personer dagligen”, skriver juryn, som avslutar hyllningen med ett ”wow”.

Det kan tilläggas att caféets semlor utsågs till Nackas och Värmdös godaste i NVP:s senaste semmeltest.

När NVP når Annie Hesselstad befinner hon sig på Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan.

– Jag var mitt i serveringen här av fyra petit fourer när de ringde och berättade att vi vunnit. Det känns verkligen jätteroligt, säger hon och tillägger:

– Jag vill trycka på att det här handlar om ett stort lagarbete. Jag har ett fantastiskt team, som är otroligt duktiga. 

Annie Hesselstad, som bor i Gustavsberg, tog över som chefskonditor vid årsskiftet. Sedan dess har hon och hennes kollegor bland annat skapat särskilda bakelser med anknytning till aktuella utställningar på Artipelag.

– Där har vi kunnat ta ut svängarna lite. Bakelsen på temat "Margiela, åren med Hermés", med havtorn, mjölkchoklad och solrosfrö, blev omåttligt populär. Nu har vi en Fornasettibakelse, med italienska smaker som citron, pistage, mascarpone och limoncello, berättar Annie Hesselstad.

Målet är att jobba elegant, men i så stor utsträckning som möjligt med svenska råvaror.

– Jag vill göra klassiska bakverk med en modern touch. Vår publik tycker om konstfullt och modernt fika.

  • Hanna Bäckman