Skärgården Publicerad 15:32, 24 september 2019

• Hållbarhetschefen Annika Ramsköld deltog vid miljömässan på Grinda. • "Vi har utmaningar."

– Det är en förmån att få arbeta med detta, att få leda och förändra.
Annika Ramsköld, Nackabo med sommarställe i Nämdö skärgård, har en av miljö-Sveriges viktigare uppgifter; att leda stora statliga kraftbolaget Vattenfalls hållbarhetsarbete. NVP träffade henne på mässan One Tonne Island.

”Hållbarhet är startpunkten för allt.” Att tala inför många människor är Annika Ramsköld van vid. Dock inte vid vattenbrynet i skärgården. Men det går bra.

– Jag har alltid arbetat med att driva förändringar under mina nästan 30 år på Vattenfall. Men de här sista fem årens arbete, som hållbarhetschef har varit optimala, säger 55-åringen, som är uppväxt i Storängen.

Att arbeta med hållbarhetsfrågor på Vattenfall, företaget som har en så central roll i svensk industri, men också för hur vår hushållsel produceras, innebär en hel del arbete. Det säger Annika direkt.

– Vi har utmaningar. Vi på Vattenfall är ju definitivt en del av problemet, säger hon inför initierade hållbarhets- och miljökunniga åhörare på Vattenfalls dotterbolags och Värmdö kommuns hållbarhetsträff på Grinda.

Sedan Annika Ramsköld blev hållbarhetschef har företaget bytt strategi. Hon vill att hållbarhetsarbetet ska genomsyra hela organisationen och att den stora kompetensen som finns inom Vattenfall ska komma andra till nytta.

Hon berättar om det storslagna projektet med att få stålindustrin att ändra den uråldriga masugnstekniken med att få bort syre ur järnet med hjälp av cox, i stället kan göras med vätgas. Och därmed minska koldioxidutsläppen radikalt.

– Det skulle göra en otrolig effekt på koldioxidutsläppen.

– Men, säger hon i nästa andetag, vi måste förstå att vi alla gör skillnad. Som en så enkel sak som att också sopsortera plast. Varje gång plast hamnar fel i återvinningen ger det sämre effekt i biobränsleproduktionen.

På frågan om hur mycket hon kan påverka de strategiska besluten, som till exempel om kolkraftsanvändning och kärnkraft, svarar hon snabbt: 

– Visst lyssnar Magnus (Hall, vd) på mig. Jag känner att jag får gehör och att jag ibland har lite veto i de här frågorna.

Annika Ramsköld är i grunden ingenjör, hon gick på Nacka gymnasium och läste sedan på KTH. Hon har arbetat med att driva förändringar när det bland annat handlat om affärsutveckling i de tidigare uppgifterna Vattenfall och menar att hon har kommit att hamna rätt.

Hon bor i Duvnäs och har sommarställe i närheten av Nämdö. Hon säger aldrig att hon trivs i naturen och skärgården, men det märks att hon gör det.

Hon berättar att hon kört elbil i sju år och förutom att hon får bättre samvete av det, mår hon bättre också.

– Jag är helt övertygad om att trafikmiljön i samhället blir bättre med fler elbilar. Man kör nämligen på ett annat sätt. Utmaningen är att köra så länge och långt som möjligt på en laddning. Jag skulle säga att det ger effekt på humöret också, säger hon inför en publik som nickar och ler.

– Och det är absolut inte kört, tänk på det.

  • Jalmar Carlson