Tog nytt SM-guld – blickar mot Schweiz och Kina

FOTO: Svensk orientering
Sport Publicerad 10:14, 23 september 2019

• Vill göra vad ingen svensk herrorienterare klarat sedan 1996

OK Ravinens Gustav Bergman är i toppslag. Förra helgen försvarade han sin SM-titel i långdistans. Nu i helgen vann han SM-guld i medeldistans, vid tävlingar i Hälsingland.

– Det var ett väldigt bra tekniskt lopp, men jag var ganska osäker hela vägen på hur långt det skulle räcka. Det är svårt att bedöma farten i den här terrängen och jag har varit lite småförkyld i veckan, men väl i mål är jag jättenöjd, säger Gustav Bergman till sajten Svensk orientering.

Gustav Bergman tillhör inte bara svenska toppskiktet, han toppar även världscuptotalen och kan därmed göra vad ingen svensk herrorienterare lyckats med sedan 1996 – nämligen vinna den totala världscupen. Fem lopp återstår. Tre i Schweiz, denna helg, och sedan två i Kina.

– Det ska bli jättekul att åka till Schweiz, och det är klart att det känns extra inspirerande och kul att ha det utgångsläget som jag har. Det är dags sedan länge, måste jag säga. Vi har väldigt dåliga i totalen, det är ju ingen som varit i närheten, säger Bergman till Svensk orintering.

Noterbart är att OK Ravinen firade ytterligare framgångar i helgens SM-tävlingar. I den äldre juniorklassen, H20, vann Erik Herne före Axel Granqvist. I söndagens stafett kom herrlaget – Emil Granqvist, Ruslan Glebov, Gustav Bergman – tvåa, endast slagna av Stora Tuna OK. Även i H20-stafetten blev det silver genom löparna Hannes Svahn, Erik Herne, Axel Granqvist.