Debatt Publicerad 07:50, 12 september 2019

• MUF i slutreplik om Fisksätraskolan • "Debattörerna far med osanning"

För knappt två veckor sedan replikerade SSU Nacka vår debattartikel angående nedläggningen av Fisksätraskolan. Vi välkomnar debatten men anser att ämnet förtjänar en ärligare diskussion än de faktafel och grundlösa konspirationsteorier som debattörerna tyvärr byggt sin replik på.

För det första så far debattörerna med osanning gällande Fisksätraskolans hyressättning. Föregående år gick skolan med 3,7 miljoner kronor i underskott, vilket innebär att även om kommunen helt avskrivit skolans hyra så hade skolan avslutat året med ett enormt underskott. En förändring av skolans hyressättning hade alltså varit meningslöst om oppositionen var seriösa med att vända skolans mångmiljonunderskott. SSU anmärkte även att en stor del av elevernas skolpeng finansierade hyran istället för studierna, en konsekvens av att skolan endast lyckades attrahera dryga 90 elever till en skola med lokaler som rymmer 750 stycken.

För det andra så upprepar SSU deras socialdemokratiska oppositionsråd, Khashayar Farmanbar, ohederliga anklagelse om ett “hemlighetsmakeri” kring försäljningen av Fisksätraskolan. Sanningen är att elevernas föräldrar informerades om nedstängningen så fort som beslutet var fattat hos kommunstyrelsen. Socialdemokraternas enda förslag var att förskjuta nedstängningen ett halvår framåt och därmed både låta eleverna lida av en oduglig utbildning ännu längre samt tvinga eleverna att byta skola mitt i läsåret istället. Samtliga elever får istället avsluta sitt läsår på Fisksätraskolan och erbjuds sedan en plats på närliggande Igelbodaskolan.

Det är rentav ovärdigt av SSU att sprida substanslösa konspirationsteorier om att den styrande majoriteten i hemlighet jobbar för storbolagen och förberett att kapitalisera på barns bekostnad. Dessvärre är den här typen av populistisk retorik vanlig när partier saknar reella lösningar på svåra problem.

Vi vill återigen tydliggöra vår uppskattning att SSU Nacka vill debattera detta viktiga ämne med oss men finner det beklagligt att behöva spendera merparten av denna slutreplik åt att dementera lögner och tillbakavisa konspirationsteorier. Alla uppgifter kring försäljningen av Fisksätraskolan är allmänna handlingar och rekommenderas läsa om vi ska höja debattklimatet till den nivå Nackaborna förtjänar.

Robin Irberger, ordförande MUF Nacka

Filippa Althoff, vice ordförande MUF Nacka