Nacka Publicerad 09:19, 19 september 2019

• Flera viktiga beslut fattade • "Sista pusselbiten"

Den 16 september vann Stockholms stads detaljplan för utbyggnaden av tunnelbanan mot Nacka och Söderort laga kraft. Och imorse gick Region Stockholm ut med information om att även järnvägsplanen för projektet fastställts av Trafikverket.

Denna järnvägsplan är en handling som beskriver var tunnelbanan ska byggas och vilken mark som ska användas, under byggtiden och permanent.

Tidigare i somras gav även Mark- och miljödomstolen grönt ljus för utbyggnaden.

– Det här är den sista pusselbiten! Nu har vi fått alla våra viktiga beslut – järnvägsplanen, miljödomen och detaljplanerna för både Nacka och Stockholm. Nu tar vi ett stort kliv mot byggstart, säger Martin Hellgren, avdelningschef på Region Stockholm, i ett uttalande.

Kristoffer Tamsons, M, trafikregionråd och ordförande för SL, säger i ett pressmeddelande:

– Att järnvägsplanen har godkänts är väldigt glädjande. Nu hoppas jag att den nya sträckningen av tunnelbanan kan fortsätta som planerat och det snart kan bli full fart på byggstart för tunnelbanan till Nacka och Söderort.

I mitten av oktober vinner järnvägsplanen laga kraft. Den planerade byggtiden för tunnelbanan är sju år.

  • Hanna Bäckman