Nacka Publicerad 12:31, 10 september 2019

• För samman nya och etablerade svenskar på föräldraträffar. • ”Mycket kärlek och gemenskap.”

Många träffar för de allra minsta

Det finns många möjligheter att träffa andra föräldrar med små barn i Nacka och Värmdö. Här är ett urval av aktiviteter och träffpunkter. 

• En tå i det blå. Babymålning i Dieselverkstaden, för barn mellan nio månader och två år. 180 kronor per tillfälle.
• Barnrytmik på Dieselverkstaden. Arrangeras på fredagar för tre åldersgrupper: Upp till åtta månader, sex till 18 månader och ett till fyra år. 100 kronor per barn.
• Babymassage i Forum-kyrkan. För föräldrar med barn mellan två och åtta månader. Fem tillfällen per kurs.
• I Nacka finns sex öppna förskolor: Boo öppna förskola (Paviljongvägen,Björknäs) Ektorps öppna förskola (Ugglevägen), Familjecentralens öppna förskola (Fisksätra torg), Vagga, gunga, gå vid busstorget vid Nacka Forum, Forumkyrkan (Serenadvägen, Nacka) och Inspiras öppna förskola (Flädervägen i Älta).
I Värmdö finns fem öppna förskolor: Blåsippan (Blåsippevägen, Hemmesta), Markör (Markörstigen, Gustavsberg), Kyrkettan vid Gustavsbergs kyrka, Ingarö församlingsgård och på Sjöliden (Haghultavägen, Hemmesta).

Svenska med baby i Nacka Forum

Träffarna äger rum på onsdagar klockan 10:30-12:00 i Nacka Forums bibliotek. Det första tillfället är den 11 september och terminen slutar den 13 november. Föräldrar med barn mellan noll och två år är välkomna. Deltagandet är gratis och det krävs ingen föranmälan.

Svenska med baby för samman föräldrar med olika bakgrund, som får prata, umgås och lära av varandra. Imorgon hålls den första träffen i Nacka Forum.
– Vi vill att alla ska våga komma, säger kommunikatören Zandra Funelid.

Tillvaron som nybliven förälder kan vara ensam och isolerad, inte minst om man även är ny i Sverige. Den ideella organisationen Svenska med baby har sedan starten 2012 arbetat för att motverka den ensamheten — och för att föra samman nya och etablerade svenskar och deras barn.
Och konceptet har fungerat. I dag finns Svenska med baby i elva kommuner med 15 föräldragrupper. 
– Det finns verkligen ett behov av kunskapsutbyte, gemenskap och föräldrastöd, säger Zandra Funelid, kommunikatör på Svenska med baby.

Organisationen har räknat till 50 000 besök av föräldrar och barn från 110 länder.

Jobbar volontärt
– Vi strävar efter att ha hälften etablerade och hälften nya svenskar på träffarna, och vi brukar få riktigt bra fördelning. På träffarna delar vi in deltagarna i smågrupper, och så får de prata kring olika teman som barnmat, barnkläder, sömn och högtider. Det är ämnen som ligger nära till hands. Alla föräldrar är ju på sätt och vis i samma situation, säger Zandra Funelid.

Att gruppledarna på träffarna jobbar volontärt och har med sig sina egna barn tror hon bidrar till att stämningen blir inbjudande och lättsam.
– Vi vill att alla ska våga komma. Man behöver inte alltid prata själv, utan kan komma bara för att lyssna och vara en del i ett sammanhang.

Snart efter starten drog man igång verksamhet i Fisksätra, och ett tag hölls träffar i Orminge. Men för att bli tillgängliga för fler har man till årets hösttermin flyttat till Nacka Forums bibliotek.
Vad vill du säga till den som funderar på att komma till en träff i Forum?
– Vi kan lova en väldigt utvecklande och rolig aktivitet, med mycket kärlek och gemenskap. Och så brukar vi ha sångstund och bjuda på fika. Det blir en kravlös, rolig stund, säger Zandra Funelid.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x