Mats Gerdau: ”Journalistik kan inte vara gratis”

FOTO:
Nacka Publicerad 07:56, 11 september 2019

• Från och med förra veckan låstes en del av materialet på NVP.se in bakom betalvägg. • Här är några reaktioner.

I förra veckan införde NVP betalvägg på sajten.
Reaktionerna är många.
– Med tanke på kvaliteten man får är det värt att betala för innehållet, säger, Khashayar Farmanbar, S, kommunalråd i opposition.

I 30 år har Nacka Värmdö Posten delats ut gratis. Så ska fortsättningsvis vara fallet vad gäller veckotidningen i pappersform. Men från och med förra veckan låstes en del av materialet in bakom betalvägg på nvp.se.
– För 49 kronor i månaden får du ta del av allt vårt redaktionella material på webben, säger Mathias Gurestam, chefredaktör.

Första veckan tecknades många konton och reaktionerna lät inte vänta på sig.
– Det här är absolut dagens melodi om man vill ha tillgång till nyheter, säger Ulla Staaf, S, i Värmdö.
– Jag vill ha koll på saker och när jag såg artikeln om fritidsgårdarna som jag ville läsa, såg jag att den var plusmärkt och då blev jag pluskund. Det känns helt självklart för mig att vi måste betala för innehållet.

”Väldigt bra lokaltidning”
En annan som valde att bli pluskund i förra veckan var partikollegan i Nacka Khashayar Farmanbar.
– Jag uppskattar att tidningen finns och är oberoende. Jag förstår att den behöver finansieras. Med tanke på den kvalitet man får är det värt att betala för innehållet, säger han.

Även Värmdöföretagaren LG Nilsson tror på upplägget med pluskunder.
– Jag sysslar själv med kommunikation och vet hur tufft det kan vara att finansiera. NVP är en väldigt bra lokaltidning som alla läser och jag är säker på att folk kommer vänja sig vid att man nu måste betala, men det kan ta lite tid, säger han.

”Som en hamburgare”
Dock är han något kritisk till hur det kommunicerats.
– Man är van vid att den alltid varit gratis och därför borde ni ha förberett folk. Nu kom de väldigt apropå.
– Å andra sidan, tittar man på vad det kostar så är ju det att jämföra med en hamburgare eller ett wienerbröd i månaden.

Kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau, M, förstår förändringen.
– Man måste ha intäkter, journalistik kan inte vara gratis. Men som privatperson tycker jag att det är lite bökigt, oavsett var, att inte komma vidare. 

”Tycker inte om det”
Nannette Büsgen, koordinator för Volontär i Nacka, skulle helst se en sajt utan betalvägg:
– Jag tycker inte att detta är så bra. Ni gör så mycket bra artiklar jämfört med Mitt i och det har varit en stor sak att ni varit gratis. Det är över allt nu att man tar betalt på nätet och jag tycker inte om det.

Det finns ett huvudskäl till att NVP inför betalvägg.
– Att granska och undersöka är tidskrävande. Den  journalistisk som många förknippar med NVP är dyr att producera. När annonsmarknaden viker så måste vi och hela branschen hitta andra sätt att finansiera sitt innehåll, detta är en väg, säger Mathias Gurestam och tillägger:
– Jag hoppas att läsarna är beredda att betala en relativt liten summa för att även i fortsättningen få bra journalistik.

Vad får jag? Allt dagligt innehåll på sajten. Under hösten kommer vi även presentera en del överraskningar för våra pluskunder, som exempelvis veckotävlingar med fina priser.

Hur gör jag? Gå in under fliken Bli kund på nvp.se, registrera dig med namn, mejl och telefon. Gå vidare och betala via Payex.

Vad kostar det? 49 kronor i månaden.

  • NVP