Insändare Publicerad 10:19, 30 september 2019

• Nackabo och förälder skriver i en insändare att de styrande tappar bort grundfrågan

Sällan har väl Nackas idrottsungdomar synts i media som nu, när både bullerstriden på Boovallen är i fokus och Rädda Nackaidrotten har en stor demonstration vid kommunhuset för att rädda våra idrottsytor i det brutalt växande Nacka.

När vår ”borgmästare” Mats Gerdau kommenterar situationen idag så halkar han dock in på Boovallen-historien på ett oroväckande sätt. Det blir så lätt att problemen skylls på andra. Men Boovallen-historien är ett potentiellt gigantiskt problem vid sidan om den andra stora grundfrågan, tillgången på idrottsanläggningar där folk bor i en expanderade ort, alltså oavsett utgången i Boovallen-fallet.

Vi vill att våra ungdomar skall vara aktiva och göra det enkelt för dem att vara aktiva. För det krävs möjligheter i närområdet. Att det inte verkar finnas inskrivet krav på idrottsplatser/idrottshallar, stora som små, i byggreglerna vid större byggen precis som det finns krav på parkeringsytor och tvättstugor är egentligen häpnadsväckande.

Gerdau pekar på ganska bra byggplaner för idrotten, t.ex. sex fotbollsplaner, men inte ett ljud om de parallella planer som finns för de befintliga fotbollsplanerna och idrottshallarna som idag utnyttjas i väldigt hög grad. För att vi skall få fler kan ju inte några befintliga försvinna, då blir byggplanerna inte alls imponerande.     

Att vi redan idag är helt fel ute, med uppenbara planbrister i närområdet, fick jag ett exempel på i lördags morse. Min son dömde en match på Stavsborgs IP i Älta mellan 13-åriga pojkar som startade 09.00. Hemmalag var Boo FF. Från Boovallen till Stavsborgs IP är det lite drygt två mil! Laget har alltså två mil till sin hemmaplan. Det är lika långt som mellan Stavsborgs IP och t.ex. Sätra IP. För att åka kommunalt från Boo Gård, vid Boovallen, till Stavsborgsskolan och vara på plats 45 minuter före matchen hade de behövt ta bussen från Boo Gård klockan 06.56. Är detta rimligt? Eller satsar Nacka på en amerikaniserad syn på bilåkandet?

Gerdau, du har att bita i alldeles oavsett Boovallen-fallet, även om det kan förvärra och göra problemet gigantiskt.

Christer Löfgren