Nacka Publicerad 11:02, 27 september 2019

• Eldsjälar på plats utanför Nacka stadshus • ”Politikerna måste göra mer”

En tapper skara om 15-20 personer hade tagit sig till Nacka stadshus på fredagsmorgonen, som en del av den globala klimatstrejken.

Politiker och tjänstemän i kommunhuset stannade till för att samtala med gruppen.

– Jag har varit engagerad i några år och är övertygad om att ju fler vi blir som engagerar oss, desto mer kommer politikerna att göra, säger Ulla Brunö från Saltsjö Boo som tagit ledigt från jobbet för att kunna delta.

En annan av demonstranterna var Gunilla Hegardt från Saltsjöbaden.

– Jag var med 1980 och röstade emot kärnkraften. Om man gjort som man sa då, avvecklat på sikt så hade vi kommit långt. Det är urdåligt av politikerna, varför tar det sån tid? Först nu börjar det ju hända saker, säger hon.

Ältabon Jan Åman har varit engagerad i Nacka miljövårdsråd i över 30 år och befann sig också utanför stadshuset.

– Jag är här för att visa politikerna att de måste leva upp till Parisavtalet. Nacka säger att man ska bli klimatsmart, men då är det viktigt att exempelvis inte Österleden byggs och att vi inte förstör för mycket natur, säger han.

Nackas miljöchef Per Enarsson samtalade en bra stund med demonstranterna.

– Detta är ju en angelägen fråga som innehåller diverse olika frågor. Vi gör ju mycket, med tunnelbanan har vi fått bra ordning på kollektivtrafiken, vi sparar på natur och mark även om det kommer naggas i kanten när vi bygger stad, vi gör cykelsatsningar och satsar på stationer till elbilar, bland annat.

Vad säger du till de som står här med budskapet ”Stoppa Österleden” på sina banderoller?

– Om den blir av och är klar om sådär 20 år, då kör ändå alla miljömärkta elbilar, säger Per Enarsson.