Älta Publicerad 11:01, 25 september 2019

• Elvaåriga Marika kastade i den från Ålandsfärjan. • 39-åriga Marika: ”Det är jättehäftigt.”

Den 1 augusti 1991 kastade en elvaårig flicka från Älta i en flaskpost från Ålandsfärjan, med förhoppningar om en ny brevvän. 28 år senare plockades den upp av åländska sjöräddningen.

Det hade blivit en årlig tradition för Marika Potts, som då hette Andersson: Att slänga i en flaskpost från Viking line, när familjen var på väg hem från sommarstället på Åland.

– Min pappa sa att det var noga att jag måste kasta i den mitt ute på Ålands hav, så att den kunde flyta iväg långt, berättar hon.

Allt började med att Marika själv hade hittat en flaskpost i Ålands skärgård.

– Brevet var skrivet av en finsk tjej i samma ålder som jag, så vi började brevväxla. Jag ville göra samma sak. Men jag trodde inte att det skulle ta 28 år innan flaskan hittades.

Men så blev det. Förra helgen var den åländska sjöräddningen ute och plockade skräp på stränderna vid Korsö och Jungfruskär, när de träffade på flaskan. En kvinna i sällskapet lade ut en efterlysning på Facebook — och sedan gick det rasande fort.

– Inlägget delades 115 gånger på tre timmar. En släkting till mig på Åland såg det, och kontaktade mig, säger Marika Potts och fortsätter:

– Det är jättehäftigt. Det fanns inte i min vildaste fantasi att flaskposten skulle hittas.

Marika Potts är i dag 39 år, och bor kvar i Älta med sin familj. Och flaskposttraditionen förs vidare.

– Min dotter, som är nio år, kastade i en förra sommaren. När hon fick veta att mitt brev hittats, vill hon göra det igen. Det får bli en ny årlig tradition.

  • Hanna Bäckman