Skärgården Publicerad 13:34, 23 september 2019
OneTonneFuture

En app som visar din personliga klimatpåverkan. För att få ner det totala koldioxid-utsläppet på planeten har man räknat ut att det behövs en minskning av vår personliga klimatpåverkan till ett ton CO2 per år, från dagens genomsnitts-påverkan på sju ton per person.

Har du testat en stegräknar-app? Då vet du hur den kan förmå dig att vandra mer än väntat. Samma effekt skapar OneTonneFutures klimat-kalkylator.
– Den som använder appen sänker nästan genast sin klimatpåverkan, säger Håkan Läbom som utformat den med beräkningar från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vattenfalls klimatpåverkansapp OneTonneFuture gör att du kan räkna ut din klimatpåverkan på ett enkelt sätt. Du ser direkt vilka faktorer som påverkar mest, du kan se var du är en miljöhjälte eller -bov. Det går också att klimatkompensera.

Att flyga långt, att köra bensinbil och äta mycket kött och mejeriprodukter höjer din åverkan. Det är tydligt om du svarar ärligt på frågorna som räknar ut din klimatpåverkan.

Appen kom att genomsyra en hel del av Vattenfalls hållbarhetsmässa på Grinda i veckan.

– Hittills har vi 20 000 starter och varje ny användare är bra. För vi ser att, nästan, alla som använder appen sänker sin klimatpåverkan. Det handlar om att göra skillnad och få upp medvetenheten, säger Håkan Läbom.

Välkända talare

Före detta landslagsåkarna på skidor, Anders Södergren och Anna Ottosson Blixt var på plats för att berätta hur de sett och insett att deras sport är hotad.

– Vi kan se med blotta ögat hur glaciärerna som vi tränar på varje höst blir mindre och mindre. Vi frågade oss själva; är vår sport hotad? Och är vi själva en del av problemet?

– Vi är i behov av snö, och måste fundera på vad vi kan göra, förklarade Anders Södergren. När vi använde klimatpåverkansappen kom vi upp i siffror som 44 ton (genomsnitt är 7–8 ton) per åkare. Vi flög, åkte bil kors och tvärs, bodde på hotell, åt kött, bytte kläder hela tiden. Nu har vi börjat med ett seriöst arbete för att minska detta. 

– Vi vill, och är, föregångare när det gäller andra idrottsförbund och andra länder. Men det är en överlevnadsfråga för sporten, säger Anna Ottosson Blixt.

  • Jalmar Carlson