Värmdö Publicerad 18:24, 13 september 2019

• På lördag 14 september ska hela Sverige ut och vandra. • Mörkervandring på Svartsö och skärgårdsvandring på Lillsved.

Sverige vandrar som aldrig förr. Och det är den fritidsaktivitet som ökar mest när det gäller vad svenskarna vill göra på sin fritid.

Nu lanserar Svenska Turistföreningen, STF, "Vandringens dag". Målet är att den andra lördagen i september, som i år infaller lördag den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra
– Redan när STF bildades 1885 var vandring det som man brann för. Nu tycker vi det är hög tid att vandringen får en egen dag i kalendern. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser. Det är dessutom klimatsmart och positivt för hälsan att vistas i naturen, säger Cahrlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Vandringens dag är ett led i STF:s ambition att få fler människor att upptäcka Sverige. Innan sommaren lanserade föreningen tolv så kallade signaturleder för vandring. Ett av kraven var att lederna skulle vara enkla att nå med kollektiva färdmedel. I Stockholm arrangeras många aktiviteter under dagen och helgen, bland annat mörkervandring på Svartsö och skärgårdsvandring på Lillsved.
– Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte en massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt, Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger hon.

Mer information om Vandringens dag hittar du på: www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag

10 vandringstips

• Klä dig i lager-på-lager.
• Ha dubbla sockor, tunn ullstrumpa närmast foten, och strumpa över för att undvika skav.
• Ett par riktigt sköna, väl ingångna skor.
• Regnkläder.
• Matsäck och vatten.
• En påse att lägga skräp i och ta hem.
• Förband och skavsårsplåster.
• Myggmedel, solskydd och toapapper.
• Packa lätt i botten, tyngre ju högre upp.
• Packa mat och regkläder överst.