Polisen självkritisk mot att inget gjordes på ett dygn

FOTO: Jenny Frejing (arkiv)
Värmdö Publicerad 16:30, 09 augusti 2019

• Kritik mot polisens insats i sökandet efter tolvårige Mahmoud • "Vi behöver definitivt se över våra rutiner"

Han försvann spårlöst förra lördagen. Först på måndagen drogs sökinsatsen igång efter Mahmoud. På kvällen hittades han död i Ösby träsk i vad som tros vara en drunkningsolycka. Polisen är självkritisk över att det tog så lång tid innan sökandet inleddes.

Det var lördagen den 3 augusti vid 17:30-tiden som den tolvårige pojken Mahmoud försvann i Ösbyområdet. Han skulle gå och spela fotboll, men dök aldrig upp vid planen. Efter det sågs han inte till.

Enligt polisens händelserapport (se faktaruta) inkom ett larmsamtal om försvunnen person vid midnatt, och tjugo minuter senare skickades en patrull till området. Polisen fick då, enligt rapporten, veta från familjen att pojken kunde ha bestämt sig för att sova över hos en kompis. Ett par timmar senare skrevs en anmälan om försvunnen person. Under söndagen hade polisen telefonkontakt med en talesperson för familjen, men inga åtgärder vidtogs. Först på måndagen drogs polisens insats igång.

Parallellt med det hade sökorganisationen Missing People börjat jobba med fallet. På sin Facebooksida lade ut en efterlysning, och samma dag anordnades en skallgångskedja i Ösbydalen. Flera hundra personer slöt upp.

Vid 20-tiden på måndagskvällen hittades pojken till slut i vattnet i Ösby träsk, med hjälp av en av Missing Peoples drönare.

Polisen inledde en förundersökning om mord, för att ha större möjligheter att skjuta till resurser och utreda fallet. På fredagen kom det preliminära beskedet från rättsläkaren att pojken dog av en olyckshändelse.

"Ingenstans såg jag någon polisbil"
En Värmdöbo som NVP varit i kontakt med är mycket kritisk till att det tog så lång tid för polisen att agera. Vid 21-tiden på söndagskvällen publicerades ett inlägg i en lokal Facebookgrupp om att pojken var försvunnen, ett inlägg som NVP tagit del av. När Värmdöbon såg inlägget bestämde hon sig direkt för att göra något.

– Jag reagerade på att det inte hänt något på 24 timmar. Jag ringde polisen för att höra vad som hände och för att fråga om jag kunde delta i någon skallgångskedja. De hänvisade mig till Missing People, som då inte hade fått ärendet, berättar hon.

Då gav hon sig ut. Mellan halv tolv och halv två under natten mot måndagen letade hon runt om i Värmdö efter pojken.

– Ingenstans såg jag någon polisbil eller polishelikopter. Jag pratade med taxichaufförer och bussförare. Jag träffade även ungdomar, som hade full koll på vad som hänt. De hade skickat vidare efterlysningen på Snapchat.

Joakim Granstedt, tf chef för polisområde Stockholm syd, konstaterar att det är oerhört viktigt att hitta försvunna personer så fort som möjligt.

– Det är en otrolig vånda för familjerna när någon försvunnit, och det är också viktigt för polisen att agera tidigt, om det skulle finnas något bakomliggande brott, säger han.

Varför hände då inget på hela söndagen?
– När man arbetar med försvunna personer tittar man på olika faktorer. I det här fallet fick patrullen på natten veta att han kunde vara hos någon kompis, men vi hade ingen adress. Han saknade dessutom mobil, så vi kunde inte pejla honom via mobilmaster, säger Joakim Granstedt och fortsätter:

– Men vi behöver definitivt se över våra rutiner, inte minst kring hur vi jobbar utanför kontorstid. Det finns en självkritik i det. Kanske behöver vi föra in att man efter tolv timmar ska kontakta en högre chef. Jag har på förekommen anledning gett mina kollegor i uppdrag att se över detta.

Detta hände — enligt polisens händelserapport

Söndagen den 4 augusti

00.02: En kontaktperson till familjen anmäler pojken försvunnen sedan halv sju-tiden på lördagskvällen. Signalement och personuppgifter lämnas.
00.21: Ärendet dras för vakthavande befäl.
00.32: En polisbil kör ut till platsen och träffar snart därefter anmälaren och familjen, som säger att pojken skulle kunna sova över hos någon kompis, men de har ingen adress.
01.30: Beslut fattas om att inte vidta några operativa åtgärder, förutom rutinåtgärden att kontrollera med sjukhus om det inkommit någon person som stämmer med signalementet.
03.35: Patrullen inkommer till stationen och upprättar en anmälan om försvunnen person utan misstanke om brott.
Förmiddag: Stationsbefälet ringer till familjens kontaktperson. Inget nytt har framkommit. De kommer överens om att kontaktpersonen ska ringa om något händer.

Måndag 5 augusti

08.30: På en operativ genomgång i polisområde Stockholm syd tas ärendet upp. Man kontaktar Nackapolisen och det står klart att pojken varit försvunnen sedan lördagskvällen. Sektionen för grova brott tar över ärendet. Beslut fattas om operativa åtgärder, som att förhöra familjen närmre. Sökinsatsen dras igång.
10-tiden: Patrullen får kontakt med Missing People, som också börjat jobba med fallet.
20-tiden: Pojken hittas död vid Ösby träsk.