Sport Publicerad 08:08, 12 augusti 2019

• 800 deltagande barn. 200 ledare. 14 sporter. Och en massa stjärnor.

Ambitionen med Sports Heart Camp har sedan starten 2015 varit att uppmuntra barn till ett aktivt och hälsosamt liv, samt stärka självkänslan hos dem som av olika skäl känner sig förbisedda.

SVT-profilen Chris Härenstam — som tillsammans med hustrun Malin Härenstam grundat lägret — vet själv hur det är att känna sig utanför. Han växte upp under enkla förhållanden, med en ensamstående mamma i en studentlägenhet i Göteborg. När andra barn åkte på semestrar fick han stanna hemma. Men idrotten gav tillvaron färg och mening.

”Och så ska det vara kul!”
– Känslan av att få vara med i ett sammanhang är oerhört betydelsefull. Att bli sedd och få kärlek för den du är, inte det du gör. Visst vill vi erbjuda barnen möjligheter att bli bättre i sina idrotter, men viktigare är att tala om värderingar. Och så ska det vara kul, säger Gustavsbergsbon Chris Härenstam.

Kul förefaller också de deltagare som NVP möter under sin rundvandring på Värmdövallen ha. Inte minst de fotbollstjejer som mellan träningspassen passar på att snurra omkring i så kallade bumper balls, i vilka de ligger raklånga och rullar fram över konstgräset.

– Man känner sig som en boll, säger Emma Bauer, tio år, från Ingarö.

Hon är med på lägret för fjärde året.

– Tre år har jag spelat fotboll. Ett år anmälde jag mig till show, där vi dansade och sjöng. Det bästa med lägret är att ha kul med sina vänner, säger hon.

Inte bara muskler — eller för den delen stämband — tränas under det veckolånga lägret, även hjärngymnastik erbjuds. Inte minst i den sal där stormästaren Pia Cramling — tvåfaldig VM-semifinalist — diskuterar schackteori med unga löften.

Pia Cramling menar att schacken upplever ett uppsving sedan Magnus Carlsen tagit världen med storm.

– I Norge blev det direkt en schackboom, alla bräden såldes slut. Den effekten kan man se lite hos oss också. Det har börjat spelas schack på skolor. Det är en väldigt värdefull träning för koncentrationen och studier visar att barn som spelar schack också får lättare att klara sig i skolan i övrigt, säger Pia Cramling.

Ytterligare en idrottspotentat ser vi vid friidrotts- anläggningen där Malin Ewerlöf — EM-silvermedaljör på 800 meter i Budapest 1998 — håller i löpträningen. Två av dem som nyligen gett järnet i en stafett är nio- åringarna Julia Blomkvist, Hammarby sjöstad, och Ida Bergholm, Ingarö, som blivit kompisar under lägret.

– Det är andra året jag är med. Löpningen är roligast. Tråkigast var kulstötningen. Men det är kul att man får lära sig nya saker. Sen är det roligt att man hela tiden får träffa nya kändisar, säger Julia Blomkvist.

Vilka kändisar har du träffat idag?
– Malin Ewerlöf och… och jag vet inte vad han heter, men han står där borta, säger Julia Blomkvist och pekar på landslagslöparen Erik Martinsson.

Många high fives för Mika
Den ledare som drog mest blickar och high fives till sig på årets läger var troligtvis hockeyliraren Mika Zibanejad, landslagsspelare i Tre Kronor och NHL-proffs i New York Rangers.

– Det är en härlig kamratskap och gemenskap här och det känns betydelsefullt för mig att kunna bidra. Nu hoppas man att det inte bara stannar här utan att barnen tar med sig det vi talat om till sina klubblag och polare, säger han.

Just ledarprofiler är något som arrangören Chris Härenstam vinnlagt sig om att hitta till varje års läger.

– Att få in varma och kompetenta ledare jobbar vi mycket med. Vi ber ständigt om rekommendationer, säger Chris Härenstam, som menar att lägret — som i år samlade 800 barn och 200 ledare — nått sin maxgräns.

– I år adderade vi bandy och parkour till programmet. Totalt 14 sporter. Men nu kan vi inte utöka mer. Att lägret lyckats växa så mycket på fem år är jag mycket glad över, säger Chris Härenstam och rusar iväg till nästa punkt på det späckade programmet.

Sports Heart Camp

Deltagare: 800 barn.
Sporter på årets program: Bandy, basket, bordtennis, dans, e-sport, fotboll, friidrott, handboll, innebandy, ishockey, mountainbike, parkour, schack och sång.
Ledarprofiler på årets läger: Mika Zibanejad, ishockey, Malin Ewerlöf, friidrott, Pia Cramling, schack, Thomas Massamba, basket, Lukas Gummesson, e-sport, Henok Goitom, fotboll, med många fler.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x