Förundersökning om tjänstefel efter Mahmouds död

FOTO: Foto: Jenny Frejing
Värmdö Publicerad 11:31, 29 augusti 2019

• Polisens agerande utreds • ”Rör sig om två brott”

Under nästan ett dygn gjorde polisen i stort sett ingenting för att hitta tolvårige Mahmoud, som senare hittades död i Ösby träsk. Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

På kvällen den 3 augusti försvann tolvåringen från Ösbyområdet. Hans familj kontaktade polisen några timmar senare, och en patrull skickades ut till området. Polisen upprättade en anmälan om försvunnen person vid halv fyra på natten mot söndagen. Därefter gjorde polisen ingenting i ärendet, förutom att ringa upp en kontaktperson till familjen på söndagsförmiddagen.

Först på måndagsmorgonen uppdagades det för polisen att pojken fortfarande inte återfunnits, och ett stort sökpådrag inleddes. Missing people engagerade hundratals människor, och på måndagskvällen hittades pojken död i Ösby träsk.

I NVP:s artikel om händelseförloppet sa Joakim Granstedt, tf chef för polisområde Stockholm syd:

– Vi behöver definitivt se över våra rutiner, inte minst kring hur vi jobbar utanför kontorstid. Det finns en självkritik i det.

Några dagar senare meddelades att polisen anmält sitt eget agerande — och nu har alltså en förundersökning om misstänkt tjänstefel inletts.

– Det rör sig om två misstänkta brott, men vi har ingen misstänkt person. Nu ska vi utreda om något brott är begånget och om någon kan misstänkas för det, säger Annika Westberg, utredare på polisens avdelning för särskilda utredningar i Stockholm.

På grund av förundersökningssekretess uppger hon att hon inte kan lämna ytterligare uppgifter i ärendet.

  • Hanna Bäckman