Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 14:57, 29 augusti 2019

• Sörjer skjutna 18-åringen • "Hon spred så mycket glädje"

Fisksätra sörjer. En av ortens unga invånare sköts natten till onsdag till döds.
– Händelsen ligger som en tung, våt filt över området, säger Emma Swanström på Folkets hus i Fisksätra.

Den 18-åriga kvinnan var en drivkraft i tjejtorsdagarna på Fisksätra Folkets hus, där kvinnor från området samlas för att göra allt från att baka till att diskutera politik och se på film. Hon engagerade sig ideellt, bland annat som volontär vid Internationella festen i Fisksätra. En av hennes kompisar, som NVP träffar i Fisksätra, beskriver henne som en glädjespridare.

Natten till onsdag sköts hon ihjäl i en bostad i Råcksta i nordvästra Stockholm.

Sedan dess är Fisksätra en ort i sorg. Utanför vårdcentralen vid centrum har en minnesplats för kvinnan upprättats. När NVP besöker platsen stannar flera människor till för att visa sitt deltagande. En av dem beskriver sig som barndomsvän till den skjutna kvinnan. Hon är så förtvivlad att rösten knappt bär.

– Jag fick samtal på natten och kunde inte andas när jag hörde att hon gått bort. Jag tänker på alla vackra minnen. Hon spred så mycket glädje, säger hon.

Stor samling i Folkets hus
Några hundra meter bort ligger Folkets hus, som har blivit en samlingsplats för sörjande. Emma Swanström, kulturproducent på Folkets hus, berättar att det samlades omkring 200 i lokalen på onsdagskvällen.

– Händelsen ligger som en tung, våt filt över området. Att samlas handlar om att finnas för varandra och uttrycka sin sorg kollektivt, att trösta och lyssna och att hedra hennes minne.

Under onsdagen fanns stödpersoner från kommunen och kyrkan i Folkets hus. Enligt Jan Landström, krissamordnare på Nacka kommun, kommer stödarbetet att fortgå.

– Vi följer utvecklingen, för en dialog med Folkets hus och anpassar oss efter behoven.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x